Jak dostat zpětnou vazbu, když se vám jí nedostává (2/2)

Ilustrační snímek

V první části článku jsme se soustředili převážně na to, jak získat zpětnou vazbu od lidí, kteří jsou s vámi každodenně v kontaktu. Jejich názory jsou zcela jistě přínosné, ale web management.about.com přinesl tipy i na to, jak získat tak trochu obecnější zpětnou vazbu.

Podívejte se na video, kde hrajete hlavní roli

To je skvělé především pro zlepšení prezentačních dovedností. Naučíte se tak něco o sobě a o tom, jaký dojem děláte na ostatní lidi. Trenér vám následně může pomoci s návrhy, co zlepšit. Stejně tak i externí kouč vám může při shlédnutí videa poradit, na co se zaměřit.

Navštivte kurz leadershipu nebo otestujte svou osobnost

Je to dobrý nápad, protože kvalitní kurz leadershipu vám poskytne příležitosti, jak získat hodnocení a posouzení vašich schopností. Zpětnou vazbu můžete čerpat od vyučujících, od instruktorů, i od spolužáků. Také se můžete zúčastnit testu osobnosti. Je to další velmi užitečný nástroj, který vás upozorní na možné slabiny. Jen se musíte ujistit, že vám s interpretací výsledků poradí odborník.

Najděte si práci… nebo aspoň pohovor

Čas od času neuškodí zúčastnit se výběrového řízení na nějakou vypsanou pozici. Když je po všem, můžete si vždy říct o zpětnou vazbu. Je samozřejmě důležité pečlivě naslouchat a neskákat do řeči, ať uslyšíte cokoliv. Pamatujte, že nejde o to se hájit. Jste tam proto, abyste konečně slyšeli něco kritického, smysluplného a upřímného.

Položte svému šéfovi těžkou otázku

Pokud by hledal pracovníka, který by vás měl nahradit, jak by vypadal takový ideální kandidát? Co by musel splňovat a jaké chování by od něj váš šéf očekával? Samozřejmě že nechcete, aby váš šéf začal mít pochybnosti o vašich plánech do budoucna. Zkusit to ale můžete. Zdůrazněte, že je to naprosto hypotetická situace, abyste nechtěně nepodpořili nějaké nebezpečné myšlenky.

Pokud jste však opravdu odvážní a máte hroší kůži, můžete se zeptat svých náctiletých dětí… nikdo jiný vám nikdy nedá otevřenější a upřímnější zpětnou vazbu.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management

Články v sérii

Aktuální

Jak dostat zpětnou vazbu, když se vám jí nedostává (1/2)

Aktuální

Jak dostat zpětnou vazbu, když se vám jí nedostává (2/2)