Hříchy úspěšných: Čím top manažeři znepříjemňují život svému okolí

Ilustrační snímek

Manažeři, především ti nejúspěšnější, si až příliš často neuvědomují, čím ostatním pijí krev. Dokonce se mnohdy domnívají, že právě jejich nejotravnější zvyky jim přinesly úspěch. Obvykle totiž nedostávají dostatek upřímné zpětné vazby, která by byla užitečná a konstruktivní. Čím vyšší pozici zastávají, tím jsou izolovanější. A když už se k nim nějaká zpětná vazba dostane, přinejlepším se týká čistě jen pracovních záležitostí.

V článku publikovaném na webu management.about.com se můžeme dočíst, jaké jsou ty nejotravnější věci, které manažeři často dělají. Zdrojem pro článek byla dnes již klasická kniha na slovo vzatého odborníka, kterým je Marshall Goldsmith, známý kouč v oblasti leadershipu a uznávaný manažerský expert. Kniha What Got You Here Won't Get You There vyšla i v ČR pod názvem Jak se dostat do vyššího levelu (Bizbooks, 2011). Ukazuje se, že nejčastějším pochybením v chování manažerů je přílišná negativita, arogance a nedostatek sebekritiky. Podívejme se na celý seznam.

Nejotravnější manažerské zlozvyky

1. Musejí mít vždy pravdu – i když o to vůbec nejde.

2. Mají potřebu neustále všechny hodnotit a posuzovat podle svých měřítek. A když někdo dosáhne úspěchu, nedokážou ho dostatečně ocenit a pochválit.

3. Jsou sarkastičtí a shazují ostatní svými poznámkami, když to vůbec není nutné. Otravná je také jejich neschopnost projevit vděk nebo přiznat, že se zmýlili.

4. Mluví s ostatními tehdy, když s nimi cloumá vztek. Není dobré používat zjitřené emoce jako manažerský nástroj.

5. V podstatě pořád říkají: „Já mám pravdu a ty se pleteš.“ Dávají to najevo například tím, že přehnaně často začínají své odpovědi slovy „ale“ nebo „nicméně“. Často také vysvětlují, proč podle nich něco nemůže vyjít, i když to po nich nikdo nechtěl.

6. Obviňují každého kromě sebe samotných. Obviní poslíčka, lidi a události z minulosti, prostě kohokoliv kromě sebe.

Kniha

GOLDSMITH, Marshall: What Got You Here Won't Get You There. New York: Hachette Books, 2007. 256 s.

GOLDSMITH, Marshall: Jak se dostat do vyššího levelu, Praha: Bizbooks, 2011. 237 s.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management