Další tipy pro fyzickou přípravu na prezentaci

Ilustrační snímek

Fyzickým otázkám přípravy na veřejné vystoupení jsme se na našich stránkách věnovali již před nedávnem v článku s názvem Nepodceňujte fyzickou přípravu na prezentaci. Dozvěděli jsme se, že není radno podceňovat naše tělesné funkce. Před důležitou prezentací bychom se tudíž měli dobře vyspat, nepít alkohol nebo kávu, vyvarovat se kořeněných jídel a také nezapomenout na návštěvu toalety. Další tipy, opět z pera odbornice na produktivitu a autorky úspěšných knih z této oblasti Laury Stackové, opět čerpáme ze serveru Training Magazine.

Nedržte hladovku

Před prezentací je dobré správně se najít, aby vaše tělo mělo dostatek energie. Důležité je vybrat pouze lehké jídlo a najíst se přibližně hodinu před začátkem vystoupení. Těžké jídlo nebo příliš velká porce by omezilo pozornost vašeho těla na zažívání, které s sebou přináší nejen úbytek energie, ale i nepříjemné zvuky. Totéž platí i pro případ, že byste se vůbec nenajedli.

Přineste si vodu

Při mluvení vyloučíte z těla hodně vody a budete ji potřebovat doplnit. S největší pravděpodobností pocítíte sucho v ústech a krku. Pokud se nenapijete alespoň jednou za hodinu, hrozí vám navíc bolesti hlavy, únava a poruchy soustředění. Nespoléhejte, že voda bude na místě. Raději si vždy přineste svou lahev a opatřete skleničku. Před publikem je vhodnější pít ze sklenice než z lahve.

Nepijte perlivé nápoje

Voda, kterou budete pít před a v průběhu prezentace, by měla být neperlivá. Ne vždy se vám totiž podaří zamaskovat říhání kýchnutím či zadržováním dechu, zvlášť když mluvíte do mikrofonu.

Jste-li nachlazení, použijte antihistaminika a kapesníky

Přibližně 45 minut před začátkem svého vystoupení použijte antihistaminikum, které nezpůsobuje ospalost. Vezměte si s sebou dostatečné množství kapesníků. Vaše publikum by nemělo být nuceno sledovat, jak neustále popotahujete nebo si utíráte nos do rukávu. Při smrkání se nezapomeňte otočit směrem od mikrofonu. Neomlouvejte se, že jste nachlazení. Stačí to říci jednou a dále se k tomu nevracet.

Máte nějaká další doporučení? Co se vám osvědčilo nebo naopak vymstilo při fyzické přípravě na prezentaci?

-kk-

Zdroj: Training Magazine - portál předního amerického časopisu o vzdělávání a profesionálním rozvoji
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Magazine

Články v sérii

Aktuální

Nepodceňujte fyzickou přípravu na prezentaci

Aktuální

Další tipy pro fyzickou přípravu na prezentaci