Co vlastně znamená jít příkladem?

Ilustrační snímek

Dobrý lídr jde příkladem svému týmu a okolí. To jste již jistě slyšeli mnohokrát a nejen na našich stránkách. Právě tato dovednost totiž patří k těm, které se snadno řeknou, ale mnohem obtížněji realizují v praxi. Zapomenout na to, jaký příklad ukazujeme ostatním, je velmi snadné zejména když jsme hodně vytížení a takříkajíc nestíháme. Proto potřebujeme disciplínu a neustálou sebereflexi.

Chcete-li se ujistit, že jdete správným příkladem, položte si následující otázky, na které upozornil server Fastcompany.com.

1. Plníte své závazky?

Zamyslete se, zda to, co děláte, odpovídá tomu, co jste slíbili druhým. Vaše pozornost může být stržena nějakým velkým projektem či urgentní událostí, vaše důvěryhodnost však záleží na zdánlivě malicherných a nedůležitých věcech, jako je například včasný příchod na smluvenou schůzku. Jak byste se cítili vy, kdyby někdo neustále přesouval schůzky, které jste si domluvili?

2. Respektujete vyváženost pracovního a soukromého života?

Pokud rádi mluvíte o tom, jak důležité je vedle práce trávit také čas s rodinou, je to v pořádku. Pouze však do doby, kdy začnete svým zaměstnancům odesílat maily nebo telefonovat v noci, o víkendech či dokonce o dlouho předem naplánované dovolené.

3. Zvládáte stres?

Lídr by měl i ve složitých obdobích umět ukázat vyrovnanost. Měl by zvládat své emoce a zbytečně je nepřenášet na celé pracoviště. Pouze pak může očekávat, že mu ostatní budou důvěřovat, že zvládne i nesnadné věci.

4. Znáte potřeby svých lidí?

Vytíženým manažerům se často stává, že přemýšlejí pouze o všem, co musejí udělat. Zapomínají přitom na svůj tým. Zkuste si každý den vyčlenit 15 minut na to, abyste udělali něco pro druhé. Můžete naslouchat připomínkám svých lidí a se zaměřit na to, co můžete udělat pro odstranění některých překážek.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company