Co vlastně znamená být autentický?

Ilustrační snímek

Často slyšíme o tom, jak důležité je, aby lídři byli autentičtí. Autenticita by však neměla být výmluvou pro neochotu dále se rozvíjet a měnit. Myslí si to alespoň přední světová odbornice na leadership z mezinárodní obchodní školy INSEAD Herminia Ibarraová, která právě vydává novou knihu s názvem Act Like a Leader, Think Like a Leader.

Nemůžete vědět, jak byste měli vést, pokud jste to ještě nezkusili,“ vysvětluje na stránkách serveru Fastcompany.com. Lidé se podle ní příliš upínají k představě svého ideálního já, místo aby zjišťovali, jací opravdu jsou a co umějí. Chcete-li, aby se váš vůdcovský styl přirozeně vyvíjel, a mohli jste tak objevit své skutečně autentické já, doporučuje následné kroky.

Nesnažte se definovat, kým jste

Tato snaha je ve výsledku ztrátou času, protože vede pouze k tomu, že se budete soustředit na to, v čem jste velmi dobří a nebudete se už dále rozvíjet. Budete pracovat stále stejně. Autenticitu je třeba chápat jako možnost vystoupit z osobní zóny pohodlnosti. Psychologové potvrzují, že žádný člověk nemá jen jedno já, v životě hrajeme různé role a máme hodně možností jednání, z nichž si můžeme vybírat. Autenticita je způsob, jak si umožnit růst a další osobní rozvoj, a dosáhnout tak svých skutečných aspirací.

Pozor na přílišné sebepozorování

Určitá forma sebezkoumání je důležitá. Neustálé analyzování vlastních myšlenkových a emočních procesů, k němuž dochází například, když nastupujeme na novou pozici nebo do neznámé role, však bývá na škodu. Vsugerujeme si totiž, že něco umíme a něco ne, čímž se připravujeme o možnost vyzkoušet i to v praxi. Buďte otevřeni možnostem dělat věci jinak.

Měňte se zvenku směrem dovnitř

Herminia Ibarraová je přesvědčena, že to, co se o sobě dozvíme zvenku je mnohem důležitější než to, co o sobě zjistíme sami. Nejlepším lídrům pomáhají pohledy ostatních získané na základě přímé zkušenosti. Je proto třeba vstupovat na nová teritoria, setkávat se s různými typy lidí a zkoušet různé postupy, jak plnit své úkoly. Pomůže vám to překonat vaše zakořeněné zvyky, které omezují vaše možnosti. Budete se dále rozvíjet prostřednictvím vztahů s ostatními lidmi.

Kniha

IBARRA, Herminia: Act Like a Leader, Think Like a Leader. Boston: Harvard Business Review Press, 2015. 200 s.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company