Co vám brání být lepší?

Ilustrační snímek

Pokud na sobě chceme pracovat, zlepšovat se a rozvíjet svou kariéru, musíme se naučit bojovat se strachem. Když se jím necháme ovládat, znemožní nám strach otevřené kreativní jednání a soustředí naši pozornost spíše na to, jak vypadat dobře. To je samozřejmě závažnou překážkou na cestě k úspěchu. Jaké typy strachu byste tedy měli překonat, chcete-li dosáhnout profesionálního růstu? Odpovědi na tuto otázku přinesl server Fastcompany.com.

1. Ztráta vlivu

Manažeři, kteří se obávají ztráty svého vlivu, zadržují informace a neumožňují svým lidem, aby se samostatně rozhodovali. Tím brání v dalším růstu jim i sobě. Zbavíte-li se tohoto strachu, zjistíte, že skutečný vliv získáte sdílením informací a aktivním zapojením podřízených do rozhodování.

2. Změny

Často neděláme změny proto, že nám strach říká, že dosavadní postupy jsou osvědčené. Pokud však budeme odmítat změny, nemůžeme se zlepšovat. Možná jste si někdy říkali, proč jste něco neudělali už dávno. A to je právě ono. Změny je třeba vnímat jako možnosti učit se.

3. Nepříjemnosti

Manažer by měl mít odvahu poukázat na nesmyslné aktivity kolem sebe a věnovat energii skutečným možnostem, jak dosáhnout zlepšení. Ptejte se, jaký smysl má měřit ukazatele, kterým nerozumíte, nebo chodit na poradu, kterou považujete za zbytečnou.

4. Nedostatek času

Opravdu si myslíte, že vám něco uteče, když si dopřejte chvíli času na přemýšlení, abyste mohli najít lepší způsob, jak dělat svou práci? Zkuste se přestat soustředit jen na krátkodobou produktivitu a věnovat cíleně určitý čas strategickému plánování.

5. Ztráta přátel

Tolerujete selhání svých kolegů a podřízených jen proto, abyste neohrozili své dobré vztahy? Pak byste si měli uvědomit, že skutečné přátelství spočívá v tom, chtít od sebe navzájem to nejlepší. Pomáhejte si navzájem vidět i své chyby a učit se z nich.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company