Co dělá z kosmopolitů skvělé zaměstnance

Ilustrační snímek

Zaměstnavatelé by se měli snažit odkrýt silné stránky a dovednosti svých zcestovalých zaměstnanců. Ti jim totiž mohou dát hodně užitečného, značnou konkurenční výhodu. Web knowledge.insead.edu to ukazuje na modelovém příběhu Meeny, která úspěšně vystudovala v USA a pak pracovala pro Světovou banku. Narodila se v Nepálu. Co se během svého cestování a života v zahraničí naučila? Musela dokázat zvládat vztahy se svými blízkými i na dálku. Musela si vždy zajistit řádné pracovní a cestovní dokumenty. Také musela vydělat dostatek peněz na to, aby splatila peníze, které si předtím vypůjčila.

Nejistota a komplexní problémy dělají z lidí výkonné zaměstnance

Meena se naučila, jak řídit a zvládat komplexní a náročné problémy. Musela neustále porovnávat a hodnotit mnoho aspektů svého života, přijímat těžká osobní rozhodnutí. Lidé, kteří jí jsou podobní, ostatní globální kosmopolité, si často osvojí následující dovednosti. Jejich životní styl si je žádá a posiluje je.

1) Neustálé změny pro ně nejsou ničím nezvyklým.

2) Dovedou experimentovat s novými identitami a znovuobjevovat a opětovně definovat sebe sama.

3) Jelikož neznají místní kulturu a její pravidla, musí spoléhat na své kreativní myšlení.

4) Umějí se rychle učit nové věci a nové způsoby přemýšlení. Chápou emoční aspekty transformací a změn všeho druhu.

Manažeři si musí uvědomit, jak unikátní takoví pracovníci jsou

Manažeři, kteří ve svém týmu mají globálního kosmopolitu, by si měli uvědomit, jak takový zcestovalý pracovník může použít zmíněné dovednosti. Je k tomu potřeba vést s ním dialog, protože jinak manažer nezjistí, co jej skutečně motivuje. Tito pracovníci často o svých zážitcích nezačnou mluvit sami. Také často pokládají svou schopnost přizpůsobit se změnám a potýkat se s komplexními problémy za zcela běžnou. Jenže to je právě vzácná dovednost. Proto mohou firmám, pro které pracují, hodně pomoci s budováním mostů mezi rozdílnými kulturami a stejně tak i s řešením komplexních výzev.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge