Být produktivní není vůbec těžké

Ilustrační snímek

Myslíte si, že odkládat věci na poslední chvíli je v pořádku, protože nejlépe pracujete pod tlakem? Pak se ale připravte na to, že jednou dost možná přijdete na kritickou chybu těsně před termínem pro splnění úkolu. A nebo že termín nakonec rovnou zmeškáte. Vaše produktivita může trpět i v důsledku zdánlivé maličkosti, jako je neuklizený pracovní stůl. Začněte si proto věci organizovat, radí nám web consulting.about.com. Stanovte si osobní priority, abyste vždy věděli, co je příští nejdůležitější úkol na vašem seznamu.

Prokrastinace

Všichni to známe. Neustálé odkládání našich úkolů a povinností. Někteří lidé tvrdí, že to nejlepší ze sebe vydají pod tlakem, ale to je chabá výmluva. Pro většinu lidí to totiž neplatí. Většině lidí, kteří toto říkají, jen prostě nevadí obětovat pro své vlastní pohodlí něco z kvality odvedené práce.

Nedodělky

Nedodělaná práce je tak trochu podobná prokrastinování. Když si dáváte pauzu, měli byste se k rozdělané práci vždy vrátit. Co vám k tomu může pomoct? Stanovení priorit. To vám umožní přepínat mezi několika úkoly a projekty, aniž byste ztratili povědomí o tom, co důležitého vám ještě chybí dokončit.

Nepořádek a chaos

Je váš pracovní stůl uklizený a je na něm vše uspořádáno, nebo spíš připomíná válečnou zónu? Pokud váš stůl ani vzdáleně nepřipomíná to, co znáte z příruček jako efektivní pracovní prostředí, udělejte s tím něco. Materiály a dokumenty se mohou nakupit i za krátkou dobu. Samozřejmě není nezbytné mít na stole jen počítač a myš, ale když nemůžete ihned najít dokument, který zrovna pracujete, je něco špatně.

Online svět

Webové stránky, na které chodíme „jen na chvilku“ před tím, než se dáme do práce… ty také všichni známe. Klíčové je stanovit si časové bloky, kdy se prostě budete věnovat práci. Samozřejmě je nezapomeňte při plánování proložit přestávkami.

-jk-

Zdroj: About Consulting - část amerického portálu About.com věnovaná poradenství a podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Consulting