Brian Tracy: Nejspíš si potřebujete osvojit novou schopnost

Ilustrační snímek

Kde začít, když se chcete naučit něco nového? Měli byste začít tím, že si dáte za cíl dostat se mezi 10 % nejlepších v dané oblasti. Odhodlejte se k tomu a začněte si osvojovat znalosti a schopnosti, které potřebujete, dokud se nedostanete až nahoru, radí odborník na rozvoj lidského potenciálu Brian Tracy na svém blogu.

Aby se zlepšil váš život, musíte se zlepšit vy

Jak dlouho je to od doby, kdy jste se naposledy naučili něco nového? Jen zřídkakdy nám stačí to, co nyní umíme, abychom se dostali někam dál. Stávající úroveň našich znalostí a schopností byla dostačující pro to, abychom dosáhli naší stávající životní úrovně. Nicméně pro vyšší příjem je třeba posunout se vzhůru. Je nezbytné naučit se a používat nové schopnosti. O tom je osobní i profesionální růst. A limity neexistují.

Existuje jen 5 klíčových schopností

Nikdo ve skutečnosti není lepší nebo chytřejší než vy. Každý má totiž obrovské rezervy a obrovský potenciál. Těžší už je umět jej naplno využít. V každé práci i v každém odvětví obvykle není potřeba více než 5 až 7 klíčových schopností. Jde o schopnosti, které jsou pro úspěch v dané profesi naprosto nezbytné. To, čeho můžete dosáhnout, je pak limitováno tou schopností, kterou ovládáte nejméně. A ta také omezuje výši vašeho příjmu. Právě na této jedné zásadní oblasti, ve které jste slabí, závisí váš postup nebo stagnace.

Zlepšete se v té zásadní schopnosti

Je tu jedna důležitá otázka: „Která jedna schopnost by vám nejvíce pomohla postoupit ve vaší kariéře, kdybyste v ní byli skutečně skvělí?“

Ať už si odpovíte jakkoli, právě jste nalezli tu jedinou schopnost, ve které jste nyní nejslabší a ve které se musíte zlepšit. Udělejte z toho svůj cíl. Sepište si, co pro zlepšení můžete udělat - jaké knihy můžete přečíst, jaké kurzy můžete navštívit… a pak se dejte do toho.

-jk-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com