5 dobrých vlastností stresu

Ilustrační snímek

Když se píše nebo mluví o stresu, většinou je to v souvislosti s jeho negativními dopady na náš život nebo způsoby, jak jej překonat či alespoň omezit. Zkusme se proto nyní podívat na stres z druhé stránky a nebrat jej jako nepřítele. Pak si možná uvědomíte, že stres můžete využít ke svému prospěchu. Máte pro vás několik tipů ze serveru Lifehack.org.

Lépe zvládnete krize

Stres je reakcí vašeho těla na nebezpečí. Napíná svaly, zostřuje vidění a soustředění, abyste měli sílu a energii k vyřešení krizové situace, kterou máte před sebou. Právě díky stresu tak zvládáte plnit své úkoly i v náročných termínech.

Dozvíte se více o sobě

Ve stresu není čas přemýšlet, jak vypadáte nebo co si o vás budou myslet ostatní. Pomáhá vám sebrat síly, o kterých jste ani nevěděli, že je máte. Tím posiluje vaše sebevědomí a pomáhá vám rozvíjet váš potenciál.

Uvědomíte si, co se vám nedaří

Stres vás upozorní na oblasti vašeho života, v nichž máte problémy. Pobídne vás, abyste začali přemýšlet o příčinách a udělali potřebné změny.

Budete se více hýbat

Stres nutí člověka hýbat se, proto také řada lidí cvičí, když jsou ve stresu. Pohyb prospěje vašemu fyzickému i psychickému zdraví.

Porozumíte svým emocím

Vnímejte svůj stres a lépe pochopíte své emoce. Uvědomte si, že stres je reakcí těla na nějakou myšlenku nebo emoci. Čím lépe porozumíte svému tělu, tím lépe odhalíte i své emoce. Stažený žaludek například může znamenat pocit ztráty kontroly apod.

-kk-

Zdroj: Lifehack - americký server zaměřený na různé aspekty zlepšování kvality života
Zobrazit přehled článků ze zdroje Lifehack