5+1 krok k povýšení

Chcete být povýšeni? Pak jděte a řekněte to svým nadřízeným. Často se stává, že zaměstnanec ví o volném vyšším místě u svého zaměstnavatele, ale přesto se na ně nepřihlásí. Důvodem často bývá nízké sebevědomí, ale například i přesvědčení žen, že stejně nemají šanci. Než se však přihlásíte do výběrového řízení nebo oslovíte svého šéfa s tím, že uvažujete o postupu v kariéře, je třeba prokázat, že si povýšení zasloužíte. Server Careerealism.com doporučuje následující kroky.

Dělejte více, než musíte

Vzhledem k tomu, že firmy v uplynulých letech propouštěly a rušily řadu projektů, je nyní pravděpodobné, že ve svém okolí najdete věci, kterým se nikdo nevěnuje. Zkuste být iniciativní a zeptat se svého šéfa a kolegů, jak byste jim mohli pomoci. Můžete přednést i vlastní návrhy na zlepšení. Zároveň si však dejte dobrý pozor, abyste stále plnili své základní povinnosti.

Zvolte podnikatelský přístup

Zaměstnanci, kteří dokáží uvažovat jako podnikatelé, mohou svým zaměstnavatelům hodně prospět. Dokažte své vůdcovské schopnosti tím, že budete inovativnější, pružnější a ochotnější pracovat na svém vlastním úspěchu.

Staňte se mistry networkingu

Začněte si více všímat lidí kolem sebe. Navazujte vztahy s vlivnými lidmi ve svém týmu a oddělení, ale i napříč firmou. Začněte tím, že si vyčleníte čas na to, abyste lépe poznali své kolegy. Zajímejte se, co je baví na jejich práci a co plánují do budoucna. Hledejte společná témata.

Učte se uvažovat dlouhodobě

Zaměstnanec, který chce povýšit do manažerské pozice, musí vnímat více než jen své úkoly. Musí chtít vědět, jak jeho práce zapadá do širšího kontextu fungování firmy. Znamená to znát a chápat cíle oddělení, ale i celé firmy pro příští roky. Komunikujte se svým přímým nadřízeným, abyste se ujistili, že všemu rozumíte správně a hledali cesty, jak osobně přispět k dalšímu úspěchu.

Nepodléhejte negativitě

Řada pracovišť je dnes plná negativně smýšlejících lidí. Chcete-li však být povýšeni, musíte se naučit hledat příležitosti a přestat si stěžovat na překážky. Negativní lidé kazí náladu všem. Buďte proto raději optimisty, kteří dokáží inspirovat ostatní.

-kk-

Zdroj: Careerealism.com - blog věnovaný rozvoji kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Careerealism.com