4 TED talks o zvuku a naslouchání

Ilustrační snímek

Jak moc nás ovlivňují zvuky okolí a jaký vliv mají na naše zdraví či pracovní výkony? Jak se můžeme naučit lépe naslouchat svému okolí? A jak bychom měli mluvit, aby nám chtěli naslouchat ostatní? To jsou témata, jimiž se dlouhodobě zabývá britský „zvukový konzultant“ a autor knihy Sound Business Julian Treasure. Jeho společnost Sound Agency radí firmám po celém světě, jak správně pracovat se zvukem. Více o těchto tématech představil Julian Treasure ve svých TED talks z let 2009 až 2014.

Jak nás ovlivňuje zvuk

TED talk s názvem The 4 ways sound affects us (2009) seznamuje s tím, jak nás okolní zvuky ovlivňují fyziologicky, psychologicky, kognitivně a behaviorálně. Přináší názorné praktické příklady a také poučení pro komerční využití zvuku: „Zaprvé, musí být ve shodě se směrem, kterým se ubírá vaše vizuální komunikace. To zvýší dopad o více než 1100 %. Pokud se váš zvuk ubírá opačným směrem, je v neshodě, snižujete svůj vliv o 86 %. Zadruhé, musí se hodit k situaci. Zatřetí, musí mít hodnotu. Dejte lidem něco se zvukem. Nezatěžujte je jen šumem. A za poslední, zkoušejte a zkoušejte znovu,” uzavírá Julian Treasure.

Jak si uchovat zdravý sluch

Druhý TED talk s názvem Shh! Sound health in 8 steps (2010) začíná popisem způsobů, jimiž nám škodí okolní hluk. Julian Treasure radí používat kvalitní chrániče sluchu, kupovat si pouze kvalitní sluchátka nebo odejít, je-li nám zvuk na daném místě nepříjemný. Dále se dozvíme, proč bychom se měli naučit zpívat nebo hrát na hudební nástroj. „Vyrábějte zvuk. Hlas je nástroj, na který hrajeme všichni, a přesto kolik z nás je školeno v užívání svého hlasu?“ říká Treasure.

Jak lépe naslouchat

Zhruba 60 % komunikace zahrnuje naslouchání, ale to nám moc nejde,” uvozuje Julian Treasure svůj další TED talk s názvem 5 ways to listen better (2011). Představuje tedy pět jednoduchých cvičení, jak se v naslouchání zlepšit. Začínáme třemi minutami ticha, pokračujeme filtrováním toho, co slyšíme a na závěr se naučíme „zkratku“ pro správné naslouchání a komunikaci.

Jak lépe mluvit

Nejnovější TED talk Juliana Treasurea má název How to speak so that people want to listen (2014). Dozvídáme se v něm, jakých komunikačních zlozvyků bychom se měli zbavit. Patří sem například pomlouvání, odsuzování druhých, stěžování si, výmluvy či dogmatismus. Naopak bychom se měli zaměřit na čtyři základní kameny úspěšné řeči – upřímnost, autentičnost, integritu a lásku ve smyslu přání dobrých věcí druhým. Dozvídáme se, jak pracovat s různými řečovými nástroji a možná tak „dosáhnout světa, který bude krásně znít a v němž bude normální, že si rozumíme“.

-kk-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com