Nové „éčko“ mate vzhledem, ale jede skoro samo

Mercedes-Benz třídy E (vyšší střední třída) patří mezi nejžádanější a také nejlépe hodnocené manažerské vozy v Evropě. Dnes již mají nejen čeští manažeři k dispozici pátou generaci tohoto vozu, která byla uvedena na trh na začátku roku 2016. Měli byste si ji jej pořídit i vy? V tomto článku se zaměříme na to, jak nejnovější Mercedes třídy E hodnotí přední evropské automobilové magazíny.

Mercedes třídy E

Inteligentní luxus

Mercedes třídy E se vyrábí ve verzi sedan, kombi, kabriolet a kupé s benzinovými i dieselovými motory o objemu od 1,9 do 2,9 litru. Německá automobilka jej prezentuje jako luxusní inteligentní vozidlo s nejmodernějšími asistenčními systémy, které umožňují automatické řízení vozu nebo například zaparkování pomocí dálkového ovládání na smartphonu.

Řídit můžete s 6stupňovou manuální převodovkou nebo 9stupňovou automatickou převodovkou. Základní cena začíná na 1 200 000 Kč. Nejdražším modelem v základní výbavě je Mercedes-AMG E 43 4MATIC, který pořídíte od 1 960 000 Kč.

Pokud jde o výbavu, k dispozici jsou tři linie – Avantgarde (logo značky v masce chladiče), Exclusive (logo značky na kapotě) a AMG (sportovní provedení) – v jejichž rámci si můžete vybrat mnoho druhů čalounění, dekorů, pneumatik či ráfků kol. Nejvyšší položkou velmi rozsáhlého seznamu příplatkové výbavy jsou sady jízdních asistentů.

Mercedes třídy E, foto: www.mercedes-benz.cz Mercedes třídy E, foto: www.mercedes-benz.cz Mercedes třídy E, foto: www.mercedes-benz.cz

Třída E, nebo S?

Britský server Autoexpress označil Mercedes třídy E za druhý nejlepší evropský manažerským vůz letošního roku (po Jaguaru XE). Vyzdvihl jeho výkonný motor, kvalitní provedení interiéru a vysoký komfort při projíždění zatáček. Zároveň však podotkl, že konkurenční značky (především BMW, Audi a Jaguar) jsou dynamičtější. Mercedes třídy E je navíc dražší než konkurence a jeho vzhled není originální. Především interiér výrazně připomíná nejvyšší třídu S.

Na serveru Whatcar získal Mercedes třídy E čtyři hvězdičky z pěti. Je zde popsán jako elegantní a stylový vůz s širokou základní výbavou, který se dobře řídí. Hlavní slabinou je vyšší cena v porovnání s konkurencí a poněkud hlučnější motor modelu E 220 d. Recenze také potvrzuje, že z pohledu řidiče vypadá vnitřek vozu jako zmenšený Mercedes třídy S, což však považuje spíše za přínos.

Týdeník The Telegraph udělil Mercedesu třídy E 9 bodů z 10. Nejvíce ocenil velký prostor uvnitř vozu, který konkurence nenabízí. Naopak nejvíce zkritizoval zábavu při řízení. Řízení je celkově pomalejší a na hrbolatějších silnicích kola příliš kmitají, což není nejpohodlnější.

V magazínu Top Gear získal Mercedes třídy E 8 z 10 bodů. I tato recenze uvádí, že vnitřek vozu vypadá jako v Mercedesu třídy S a vyzdvihuje velký prostor. Chválí také nový jízdní asistent Drive Pilot, který nabízí lepší zážitek z automatického řízení než jeho předchozí, první verze. Celkově nová generace Mercedesu třídy E splňuje, co se od ní očekávalo, spíše než aby byla výrazně inspirativní.

V České republice se nový Mercedes třídy E prodává od dubna 2016. Byl nominován do letošního ročníku soutěže Firemní auto roku, jejíž výsledky budou oznámeny v říjnu. Co si o něm myslíte? Máte s ním či z předchozími verzemi zkušenosti? Podělte se o ně s námi v diskusi.

-kk-

Fotografie: www.mercedes-benz.cz

Články v sérii

Aktuální

V čem jezdí evropští manažeři?

Aktuální

Limuzína nejen pro zkrachovalé manažery

Aktuální

Nové „éčko“ mate vzhledem, ale jede skoro samo