Ženy ve vedení německých firem: Změny jdou hlemýždím tempem

Ilustrační snímek

Rovnoměrné zastoupení mužů a žen ve vedení německých firem je stále v nedohlednu. Ke konci roku 2015 představovaly ženy pouze 6 % všech členů nejvyššího vedení dvoustovky největších německých firem (měřeno podle obratu). Meziročně jde o nárůst o necelé jedno procento. I když ženy obsadily již téměř 20 % křesel v dozorčích radách, tempo růstu zastoupení žen v nejvyšším vedení se zpomaluje. Vyplývá to ze studie s názvem Women Executive Barometer 2015, kterou vypracoval Německý institut pro ekonomický výzkum (DIW).

Studie Women Executive Barometer sleduje zastoupení mužů a žen v nejvyšším vedení velkých německých firem již od roku 2006. Zaměřuje se na představenstva (výkonné rady) a dozorčí rady 200 největších firem. Sledované skupiny firem zahrnují indexy DAX 30, MDAX, SDAX, a TecDAX a dále 60 společností s akciemi vlastněnými státem. Studie se také zabývá zastoupením žen ve finančním sektoru – ve stovce největších bank a 60 v pojišťovnách.

Women Executive Barometer 2015 konstatuje, že vývoj směrem k rovnoměrnému zastoupení obou pohlaví ve vedení firem jde „hlemýždím tempem“. Pokud tempo růstu zastoupení žen zůstane stejně nízké jako v posledních deseti letech, dvoustovka největších německých firem bude mít rovnoměrně zastoupené vedení dozorčích rad za 25 let. V případě představenstev to bude trvat dalších 86 let.

Kvóty jsou povinné, ale...

Nejlepších výsledků ze všech sledovaných skupin firem obecně dosáhly společnosti z prestižního indexu DAX 30 (30 hlavních podniků obchodovaných na frankfurtské burze) a společnosti s akciemi vlastněnými státem. Z celkového počtu stovky největších veřejně obchodovatelných firem firem, které mají během letošního roku zákonnou povinnost splnit 30% kvótu pro zastoupení žen ve vedení dozorčích rad, však tuto povinnost splnilo zatím jen 28 % firem.

Autorky studie Elke Holstová a Anja Kirschová konstatují, že kvóta sama o sobě nedokáže nastolit genderovou rovnost na úrovni nejvyššího vedení firem. Je to jen první krok. Přibližně 3500 firem má sice povinnost stanovit si dobrovolné kvóty pro zastoupení žen v představenstvech a dozorčích radách, chybí však tresty za nedodržení této povinnosti. Stát by se podle autorek studie měl snažit zlepšovat kariérní možnosti žen prostřednictvím své daňové a rodinné politiky.

Celá studie je k dispozici ke stažení na stránkách Německého institutu pro ekonomický výzkum zde.

-kk-

Zdroj: DIW Berlin - Německý institut pro ekonomický výzkum
Zobrazit přehled článků ze zdroje DIW Berlin

Články v sérii

Aktuální

Studie: Počet žen ve vedení německých firem mírně stoupá

Aktuální

Ženy ve vedení německých firem: Optimismus je silné slovo

Aktuální

Ženy ve vedení německých firem: Změny jdou hlemýždím tempem