Top manažeři v Praze vydělávají nejvíce v regionu CEE

Hlavní města zemí střední a východní Evropy dlouhodobě lákají zahraniční investice. Mezinárodní i lokální firmy v nich zpravidla nabízejí vyšší platy, než je průměr v dané zemi. V jednotlivých zemích jsou však značné rozdíly, a to i v odměňování vrcholových manažerů.

Mezinárodní průzkum platů Paylab, který v ČR zastupuje značka Platy.cz, analyzoval v září 2016 platy vrcholového managementu v 9 zemích regionu za posledních 12 měsíců. Zjistil, že nejvyšší cifry na výplatní pásce najdou manažeři v Praze a v Bratislavě. Naopak nejnižší výdělky mají manažeři v pobaltských zemích.

Ilustrační snímek

Pracovat v hlavním městě je vždy výhodnější. V rámci zemí sledovaných v rámci průzkumu Paylab zaměstnanci nejvíce vydělávají v Bratislavě, kde se průměrná hrubá mzda pohybuje na úrovni 1400 euro. Slovensko má také ze sledovaných zemí největší, až 20% rozdíl mezi průměrnou mzdou v dané zemi a v hlavním městě. Výrazné rozdíly jsou i v České republice, Chorvatsku, Maďarsku i v Bosně a Hercegovině, kde zaměstnanci v hlavním městě vydělávají o 15 až 18 % víc než je průměr v dané zemi,“ prozrazuje Zuzana Lincová ze společnosti Profesia, provozovatele portálu Platy.cz

Nejmenší rozdíly mají hlavní města pobaltských zemí Tallinn, Riga a Vilnius, kde se vydělává jen o 7 % více než je republikový průměr. V srbském Bělehradě jsou platy oproti průměru o desetinu vyšší. Právě Bělehrad se ocitl na konci žebříčku sledovaných hlavních měst, lidé zde vydělávají průměrně 736 euro hrubého.

PayPal: Přehled platů v regionu CEE

Průzkum sledoval průměr mezd vrcholových manažerů ze všech typů společností, ať už z pohledu velikosti firmy nebo odvětví. V platech jsou započítané i případné odměny a bonusy. Mezi sledovanými zeměmi nejvíce vydělávají šéfové v Praze, kde je průměrná hrubá výše jejich mzdy 3980 eur, což je skoro trojnásobek průměrného výdělku v Praze. V České republice jsou ze sledovaných států největší rozdíly mezi průměrnými platy v hlavním městě a výplatou top manažerů.

V těsném závěsu je Bratislava s manažerským platem 3702 eur, což je 2,6krát více než průměr ve městě. Třetí metropolí v pořadí je Záhřeb, s průměrem 3131 eur, přičemž toto město skončilo v žebříčku nejvýše ze sledovaných balkánských zemí. Čtvrtá příčka patří Budapešti se 3036 eury. Nejméně najdou na výplatní pásce vedoucí pracovníci v litevském Vilniusu, kde je průměr jen 1567 eur.

O něco lépe jsou na tom kolegové v lotyšské Rize, kde je vrcholový management odměňovaný v průměru 1610 eury. Z pobaltských hlavních měst se nejvíce vydělává v estonském Tallinnu, kde top manažeři dostávají v průměru 2010 eur. Zajímavé je, že v pobaltských zemích jsou nejmenší vertikální rozdíly mezi průměrným platem ve městě a výdělkem top managementu. Plat vedení se rovná v průměru jen 1,7násobku průměrné mzdy ve městě. Pro porovnání: na Balkáně ve městech Záhřeb, Sarajevo a Bělehrad vydělávají top manažeři přibližně 2,5 násobek průměru. Nejvíce, až trojnásobek oproti průměru, vykazuje porovnání v Praze.

O průzkumu

Do průzkumu platů společnosti Paylab bylo zahrnutých 9 hlavních měst, a to: Bělehrad (Srbsko), Bratislava (Slovensko), Budapešť (Maďarsko), Praha (Česká republika), Riga (Lotyšsko), Sarajevo (Bosna a Hercegovina), Tallinn (Estonsko), Vilnius (Litva) a Záhřeb (Chorvatsko).

V analýze příjmů top manažerů byly sledovány tyto pozice: Country Manager / Director, Ekonomický / finanční ředitel, Generální ředitel, Marketingový manažer, Obchodní manažer, Personální manažer, provozní manažer, Ředitel bezpečnostní služby, Ředitel IT, Ředitel kvality a ISO, Ředitel logistiky, Ředitel pobočky, Ředitel školy, Ředitel vydavatelství, Ředitel zdravotnického zařízení, Technický ředitel, Výkonný ředitel a Výrobní ředitel.