Potřebujeme ještě banky? Fintechy je zatím nenahradí

Banky stále mají svou unikátní roli. Poskytují likviditu a financují podnikatelské záměry, u kterých je riziko vyšší. Digitální technologie pro tyto bankovní služby nejsou žádným zásadním ohrožením. Banky se novým technologiím přizpůsobí tak, jak se tomu stalo v minulosti. Ve Francii například banky zavedly systém Paylib pro online platby, další banky spolupracují s Applem. Agilní fintechy (firmy, které využívají technologie k efektivnějšímu poskytování finančních služeb) mají slušnou šanci nabrat hodně zákazníků především v rozvojových zemích, kde je zatím ještě velká část populace, která na svého prvního poskytovatele bankovních služeb teprve čeká.

Ilustrační snímek

Mohou peer-to-peer poskytovatelé půjček a obdobné firmy nahradit banky?

Podle studie, na kterou upozornil znalostní portál obchodní školy INSEAD a která měla za cíl informovat francouzskou centrální banku o finanční stabilitě, není tak úplně jisté, že noví hráči na trhu mají dostatečnou odbornost a infrastrukturu nutnou pro nahrazení bank.

Půjčování peněz není jen o přiřazování investorů k zájemcům o úvěr. Je potřeba následné řízení rizika, poskytování likvidity, když ji investoři potřebují a v neposlední řadě také schopnost poskytnout restrukturalizaci úvěrů. Úvěrové riziko může být problém. A nízké sazby spolu s nepříliš přísnou regulací nebankovním subjektům také nevydrží věčně.

3 zásadní funkce bank

- Zpracování dat: Zde banky nemají konkurenční výhodu. Fintechy (jako PayPal nebo TransferWise) jsou v této oblasti velmi aktivní.

- Analýza dat: Poradenství týkající se řízení rizik nebo správy majetku aktiv vyžaduje finanční odbornost, která je drahá. 

- Banky poskytují ekonomice likviditu (transformují krátkodobé vklady do dlouhodobých úvěrů, díky jedinečnosti své struktury aktiv a pasiv).

A právě vstup fintechů do posledních 2 kategorií bankovních služeb nebude vůbec snadný.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge