Pětkový bavorák se skvěle řídí, ale technologiemi neoslní

BMW řady 5 je vůz vyšší střední třídy, který podobně jako konkurenční Mercedes-Benz třídy E patří mezi nejžádanější a zároveň nejlépe hodnocené manažerské vozy v Evropě. V České republice je nejprodávanějším vozem ve své třídě.

Vyrábí se od roku 1972. Dnes již mají manažeři k dispozici šestou generaci tohoto vozu, která je na trhu od roku 2010. Je to ten správný vůz i pro vás? Pojďme se podívat na to, jak nejnovější BMW řady 5 hodnotí přední evropské automobilové magazíny.

BMW řady 5, Fotografie: www.bmw.cz

Sportovní dynamika může být i hybridní

BMW řady 5 se vyrábí ve verzi sedan (Saloon), kombi (Touring) a kupé (Gran Turismo) s benzinovými i naftovými motory o objemu od 1,9 do 4,4 litru. Ty doplňuje ještě BMW řady 5 ActiveHybrid, což je sedan, který má pod kapotou 6válcový motor kombinovaný s elektromotorem.

Německá automobilka prezentuje BMW řady 5 jako „ztělesnění moderního manažerského vozu“, které je kombinací sportovní dynamiky, elegantního vzhledu a špičkových technologií.

Řídit můžete s 6stupňovou manuální převodovkou nebo 8stupňovou automatickou převodovkou. Základní cena začíná na 1 170 000 Kč. Nejdražším modelem v základní výbavě je sportovní model M5, který pořídíte od 2 900 000 Kč.

Pokud jde o výbavu, k dispozici jsou dvě linie – Modern Line a Luxury Line – v jejichž rámci si můžete vybrat různé druhy čalounění, dekorů, pneumatik či ráfků kol. Nejvyšší položkou velmi rozsáhlého seznamu příplatkové výbavy je sportovní balíček s názvem Competition, který zahrnuje zvýšení výkonu motoru na 423 kW a sportovní nastavení podvozku a řízení.

BMW řady 5 - Fotografie: www.bmw.cz BMW řady 5 - Fotografie: www.bmw.cz BMW řady 5 - Fotografie: www.bmw.cz

Levný provoz, ale drahá výbava

Na serveru Whatcar získalo BMW řady 5 všech pět možných hvězdiček. Bylo dokonce vyhodnoceno jako třetí nejlepší manažerský vůz letošního roku (po Audi A4 a Škodě Superb). Recenze tohoto serveru vyzdvihla skvělé řízení s variabilními tlumiči, nízké náklady na provoz a zábavný systém iDrive pro ovládání palubních systémů. Naopak kritizovala chybějící bezpečnostní sadu v základní výbavě a nákladné prvky volitelné výbavy.

Britský server Autoexpress považuje BMW řady 5 za nejlepší manažerský vůz z hlediska řízení, a to i s manuální převodovkou. Vyzdvihuje především dieselové motory. Co se však týká vzhledu, vytýká mu přílišný konzervatismus (s výjimkou sportovního typu M5). Ve srovnáním s Mercedesem třídy E považuje vzhled i zabudované technologie za méně moderní a nijak exkluzivní.

Server Carbuyer udělil BMW řady 5 hodnocení 4,4 z celkových 5 bodů. Nejvíce ocenil velký prostor uvnitř vozu, levný provoz a příjemné řízení. Kriticky se vyjádřil o nákladné volitelné výbavě a designu, jemuž chybí nějaký odvážnější prvek. Připomněl také, že Mercedes třídy E nabízí více moderních technologií.

V magazínu Top Gear získalo BMW řady 5 celkem 8 z 10 bodů. Za největší kvalitu těchto vozů byla označena kombinace variabilních tlumičů a aktivního řízení. Benzínová BMW 5 řady údajně téměř nikdo nekupuje, protože dieselová jsou mnohem lepší. Pokud jde o velikost interiéru, je optimální pro čtyři cestující, pátý se již v prostředku zadního sedadla bude mačkat. Z hlediska nákladů na provoz je to však nejlepší vůz ve své třídě.

Co si o BMW řady 5 myslíte vy? Máte zkušenosti s různými vozy z této řady? Podělte se o ně s námi v diskusi.

-kk-

Fotografie: www.bmw.cz