Limuzína nejen pro zkrachovalé manažery

Škoda Superb se začala vyrábět v roce 2001 a od začátku patří mezi oblíbené a také nejlépe hodnocené manažerské vozy. Dnes již nejen čeští manažeři jezdí ve třetí generaci tohoto vozu. Za prvních pět měsíců roku 2016 prodala mladoboleslavská automobilka Škoda Auto velkoodběratelům více než 18 000 vozů Škoda Superb, což je o 30 % více než loni. V tomto článku se zaměříme na to, jak Škodu Superb hodnotí přední evropské automobilové magazíny.

Škoda Superb 3. generace

Třetí generace Superbu se začala prodávat v roce 2015. Ve stejném roce vyhrála v české soutěži Firemní auto roku v kategorii manažerských vozů. Letos se stala českým Autem roku. Vyrábí se s benzinovými i dieselovými motory o objemu od 1,4 do 2 litrů. Existuje i několik verzí s pohonem na všechny čtyři kola. Řídit můžete s manuální i automatickou převodovkou. Základní cena začíná na 600 000 Kč.

Pokud jde o výbavu, k dispozici jsou čtyři stupně výbavy. Škoda Superb s motorem 2.0 v nejvyšším výbavovém stupni označovaném jako „Laurin & Klement“ (nejdražší navigace, adaptivní tempomat, vyhřívané čelní sklo, parkovací asistent, zadní parkovací kamera, kožený interiér s LED osvětlením apod.) stojí více než 1,3 milionu korun.

Hodně prostoru, málo zábavy

Britský magazín Auto Express vyzdvihl „křehký“ design Škody Superb, bezpečnostní technologie a velký zavazadlový prostor. Vůz, byť cenově levnější, se podle něj vyrovná dražším manažerským vozům, jako je BMW řady 5 nebo Mercedes třídy E. Naopak kritizoval emise převyšující 100 g/km, tříletou záruku a ne zcela dokonalé vlastnosti vozu při rychlém zatáčení. Přesto udělil Škodě Superb 5 z 5 možných bodů.

Plný počet bodů získala i na serveru What Car?, kterému se na ní nelíbilo pouze to, že řízení není příliš zábavné, dieselové motory příliš vrčí a řazení u verze Greenline je příliš dlouhé.

Týdeník The Telegraph přirovnal pohodlnost Škody Superb k automobilům Rolls Royce. Ohodnotil ji celkovými 9 body z 10. Kritizoval obtížný odhad délky vozu z pozice řidiče, mírně vyšší spotřebu a skutečnost, že za některé asistenční prvky je třeba si připlatit. V hodnocení zábavy při řízení udělil jen 6 z 10 bodů.

Škoda Superb 3. generace. Foto: www.skoda-auto.cz Škoda Superb 3. generace. Foto: www.skoda-auto.cz Škoda Superb 3. generace. Foto: www.skoda-auto.cz

Česká národní hrdost versus britský sarkasmus

V magazínu Top Gear získala Škoda Superb 8 z 10 bodů. Kritiky se dočkala pouze při rychlém zatáčení. Zajímavostí však je, že po nedávném odchodu z pořadu vystavil bývalý moderátor Jeremy Clarkson Škodu Superb mnohem větší kritice. V recenzi pro list Sunday Times uvedl, že tento vůz má „asi tolik duše jako mrazák“. Typický řidič Škody Superb je pak zkrachovalý manažer, který po ztrátě zaměstnání raději jezdí tímto vozem jako taxikář, než aby seděl u televize s manželkou, kterou nemiluje. Z pěti možných hvězdiček by dal Škodě Superb maximálně dvě.

České magazíny a odborné weby hodnotí Škodu Superb vesměs jako velmi povedené auto, které zaznamenalo velký posun oproti svému předchůdci. Vůz, v němž jezdí i český prezident a další vysocí státní představitelé, podle nich vyniká moderním designem, technikou a velkým prostorem ve verzi sedan i kombi. Mozart by tento kombík miloval. Vzal by v něm všechny nástroje menšího orchestru a za volantem by ještě zběsile dirigoval po celou cestu,“ uvádí například server autoforum.cz.

Redaktor vysoký 186 centimetrů si nejprve nastavil sedadlo řidiče do polohy, kterou pokládá za optimální pro řízení, a pak si sedl takzvaně sám za sebe. Před koleny mu potom zbylo 22 centimetrů a nad hlavou také vynikajících devět centimetrů. I dvoumetrový mladík, kterého jsme na toto místo rovněž usadili, měl nad temenem stále čtyřcentimetrovou rezervu,“ píše server auto.cz.

Máte zkušenosti s řízením nové Škody Superb? Podělte se o ně s námi v diskusi pod článkem.

-kk-

Fotografie: www.skoda-auto.cz

Články v sérii

Aktuální

V čem jezdí evropští manažeři?

Aktuální

Limuzína nejen pro zkrachovalé manažery

Aktuální

Nové „éčko“ mate vzhledem, ale jede skoro samo