Jak vyřešit problémy Druhého věku automatů

Ilustrační snímek

Politici se radši drží ideje, že díky inovacím na tom všichni budou lépe. Nechtějí zdůrazňovat potenciální hrozby a rizika plynoucí ze vzrůstající nerovnosti. Faktem však je, že postupující technologický pokrok zásadně změní roli, kterou mnoho lidí ve společnosti hraje. Web mckinsey.com se na možná řešení tzv. paradoxu Druhého věku automatů zeptal i nositele Nobelovy ceny za ekonomii Roberta Shillera.

Nerovnost a její politické důsledky

Správnou odpovědí na současné trendy a procesy mohou být programy zaměřené na zajištění rovnosti. Indexace daňového systému, která by měla za cíl snížení nerovnosti, může do jisté míry vyvážit její nárůst. Daňový systém by tak mohl být účinný nástroj pro to, aby úroveň nerovnosti zůstala snesitelná. Další možností je zavést systém pojištění, který by při ztrátě zaměstnání zabezpečil dotyčnému dostatečný příjem. Jsou možnosti, jak postavit systém tak, aby byl zneužívaný v co nejmenší míře. Jistě by se našlo určité množství těch, kteří systému zneužijí a přestanou se snažit udržet si svou práci, protože vědí, že místo toho mohou pobírat dávky zajištěné pojištěním příjmu. Počet takových případů však lze minimalizovat správným nastavením podmínek.

Nový typ pojištění

Vzhledem k tomu, že jen málokdo má ve svém profesním životě zájem o změnu kvalifikace, je mnoho pracovníků odsouzeno mít se dobře, nebo špatně v závislosti na tom, jaký je zájem o jejich na začátku dospělosti zvolenou profesi. To, jaký bude zájem o tu kterou profesi však jedinec nijak neovlivní. Je třeba zmapovat historii příjmů v jednotlivých profesích, změřit rizika a na základě těchto informací potom zavést pojištění, které by zabezpečilo snesitelné živobytí i pro budoucí nezaměstnané. A nyní už si nemůžeme dovolit otálet příliš dlouho.

USA: Podnikatelský ráj?

Robert Shiller se také podělil o svou zkušenost s pokusem spustit nový, inovativní finanční produkt. Jeho primární cíl nebyl vydělat co nejvíc peněz, ale poskytnout produkt, který by zmírnil určité sociální problémy. Američtí regulátoři ale požadují, aby každý nový finanční produkt zapadal do jejich stávajících struktur. Proces schvalování je velmi byrokratický a pomalý. Abychom byli upřímní, především u finančních produktů je namístě být opatrný a podezřívavý – ve finančním sektoru se pravidelně objevuje snaha zbohatnout na úkor ostatních. Dalším problémem pro podnikání jsou patentové úřady, které nedostávají dostatek zdrojů a nemohou se tak novým patentům věnovat dostatečně. Proto slavný ekonom podněcuje své studenty, kteří chtějí zlepšit společnost, aby zvolili kariéru regulátorů, protože na tomto poli se dá hodně zlepšit.
 
-jk-

Zdroj: McKinsey & Company - přední mezinárodní společnost poskytující manažerské poradenství
Zobrazit přehled článků ze zdroje McKinsey & Company

Články v sérii

Aktuální

Druhý věk automatů

Aktuální

Jak vyřešit problémy Druhého věku automatů