Studie: Čím větší cynik, tím nižší plat

Ilustrační snímek

Kdo je to cynik? Člověk, který zná cenu všeho, ale nezná hodnotu ničeho,“ napsal Oscar Wilde. Je to člověk necitelný a bezohledný, který jedná chladně vypočítavě. Je veden pouze svými vlastními sobeckými pohnutkami a nebere žádný ohled na druhé. Pro mnoho lidí není cynismus jen intelektuální póza, ale skutečný životní postoj. Pokud i vy máte sklony k cynismu a myslíte si, že je to v životě výhoda, zkuste se znovu zamyslet. Míra vašeho cynismu je totiž nepřímo úměrná výši vašeho výdělku. Cynici zkrátka v životě vydělají méně peněz.

Ukázala to studie s názvem Cynical Beliefs about Human Nature and Income, kterou zveřejnil časopis Journal of Personality and Social Psychology. Jejími autory jsou Olga Stavrova a Daniel Ehlebracht, vědečtí pracovníci Institutu sociologie a sociální psychologie Univerzity v Kolíně nad Rýnem. Jedná se o sérii výzkumů založených na analýze dat z USA a Německa.

Cynik přichází o 300 dolarů měsíčně

První dvě dílčí studie se zaměřily na cynismus a výši výdělků v USA. Shodně prokázaly spojení vyšší míry cynismu s nižšími příjmy. Třetí studie se zaměřila na vzorek více než 16 tisíc německých respondentů. Ukázalo se, že po devíti letech vydělávají lidé s nižší mírou cynismu průměrně o 300 dolarů měsíčně více než jejich cyničtější kolegové.

Důvodem může být to, že cynici méně věří ostatním a méně spolupracují. Jsou podezřívaví a neochotní požádat o pomoc, když ji potřebují. „Například zaměstnanci, kteří si myslí, že ostatní jsou nečestní a pouze je využívají, se vyhýbají projektům založeným na spolupráci, čímž se vzdávají souvisejících příležitostí,“ vysvětluje Olga Stavrova. „Cynici také mají tendenci věnovat zvýšené úsilí ochraně své osoby před potenciálním podvodem. Kryjí si záda na úkor zaměření na svou práci.

Celá studie je k dispozici ke stažení na stránkách Americké psychologické asociace zde.

-kk-

Zdroj: American Psychological Association - portál Americké psychologické asociace
Zobrazit přehled článků ze zdroje American Psychological Association