7 způsobů, jak kontrolovat finance

Ilustrační snímek

Vedení malé firmy je náročná práce s velkou zodpovědností. Server Businesszone.co.uk přinesl několik tipů, jak se vypořádat s financemi.

1) Přehled o daních

Společnosti se často dostávají do finančních problémů kvůli daním. Mít přehled o tom, co je třeba zaplatit a zajistit dostatek financí k včasnému zaplacení je základ.

2) Rozumějte účetnictví

Jakmile je hotovo vaše roční účetnictví, nechte si od účetního vysvětlit podrobnosti. Zjistěte, zda vaše společnost zvýšila ziskovost, zda je výkon takový, jaký jste očekávali a co přispělo ke zlepšení nebo zhoršení vašeho podnikání. Snažte se z těchto informací vyčíst co nejvíc pro budoucnost vašeho podnikání.

3) Odhadujte budoucnost

Výchozím bodem jsou finanční údaje za předcházející rok.

4) Určete si klíčové faktory, které budete sledovat 

Tyto ukazatele by měly ukazovat výkonnost a vývoj podnikání. Měly by být snadno měřitelné, srovnatelné s předchozím obdobím a prognózou na další období. Nejčastějšími faktory jsou tržby, náklady a provozní kapitál. Finanční problémy se v těchto oblastech snadno ukáží.

5) Sledujte tržby

Zjišťujte, které produkty se nejlépe prodávají, kdo jsou vaši nejlepší prodejci, který způsob prodeje je nejúspěšnější a jak efektivní je vaše marketingová kampaň. Porovnávejte údaje s předchozími obdobími a letošní prognózou. 

6) Udržujte náklady pod kontrolou

Fixní náklady jako nájem, pojištění nebo výdaje na marketing můžete snadno monitorovat v pravidelných intervalech.

7) Spravujte provozní kapitál

Vytvořte si způsob, jak jednat s těmi, kteří neplatí. Pozdní platby vám mohou znepříjemnit podnikání. Kontrolujte stav zásob. Nadměrné množství finančních prostředků by nemělo být uloženo v zásobách. 

Dalším důležitým faktorem jsou finanční toky. Sledujte pohyby na vašem bankovním účtu. Zůstatky na bankovním účtu můžete kontrolovat měsíčně, týdně i denně. Záleží na tom, co vám vyhovuje nejvíc. Zjišťujte, jak se bankovní konto bude pravděpodobně měnit během dalších tří měsíců.

Více o vedení malé firmy v české prostředí najdete v loňském článku v názvem Rizika a příležitosti v s.r.o.

-ka-

Zdroj: Business Zone - britský portál o obchodu a podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Zone