Index vnímání korupce a evropské země: Nejsme na tom tak špatně

Ilustrační snímek

Nevládní organizace Transparency International zveřejnila svůj Index vnímání korupce za rok 2015. Po mnoha letech po mnoha propadu se v něm již druhým rokem zlepšuje postavení České republiky. „Zatímco v roce 2014 zlepšení o 3 body představovalo posunutí o 4 místa v žebříčku, v roce 2015 zlepšení akcelerovalo na 5 bodů a významných 16 příček žebříčku. Česká republika se tak stala největším „skokanem“ roku,“ píše web transparency.cz. Z hlediska srovnání Evropských zemí se Česká republika meziročně posunula z 25. místa na 22. místo. Web Businessinsider.com se podíval na bohaté státy, které skončily relativně nejhůře.

Francie (23.)

Francie se během posledního roku zlepšila. Korupce zde není masově rozšířený fenomén.

Portugalsko (28.)

Průzkum firmy Ernst & Young v roce 2015 ukázal, že 83 % občanů vnímá korupci a úplatkářství jako široce rozšířené. V roce 2014 byl navíc někdejší premiér Jose Socrates zadržen pro podezření z daňových podvodů a praní špinavých peněz.

Polsko (30.)

Politici svou moc používají pro získání peněz. Nepotismus a bratříčkování jsou široce rozšířeny.

Španělsko (36.)

Španělský premiér byl nedávno představiteli opozice obviněn z korupce. Pro úplatky bylo navíc zatčeno dalších 24 lidí z vládnoucí strany.

Izrael (32.)

V roce 2015 byl předešlý ministr Ehud Olmert usvědčen z protizákonného přijetí více než 150 000 dolarů.

Česká republika (37.)

Letos ČR v indexu skončila lépe než posledně. Odráží se na tom i fakt, že již skončil korupční skandál, kvůli kterému musel v roce 2013 rezignovat Petr Nečas.

Maďarsko (50.)

Maďarsko si pohoršilo. Dávání malých úplatků doktorům a chirurgům je zde obecně akceptováno.

Slovensko (50.)

V posledních letech zde byl tzv. skandál Gorila, kdy si politici a podnikatelé úplatky zajišťovali zakázky.

Itálie (61.)

Korupce ve třetí největší ekonomice eurozóny je často spojována s někdejším premiérem Silviem Berlusconim, který byl usvědčen z daňového podvodu a později také z uplácení senátora v roce 2015.

-jk-

Zdroj: Business Insider - americký portál zaměřený na oblast podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Insider