Co lidi vede k tomu, aby studovali při zaměstnání?

Vysokoškolský titul se stal v posledních letech samozřejmostí a v současnosti už ho má téměř každý. Tento trend vede nevyhnutelně k tomu, že ti, kteří si před jménem píší Mgr. či Ing., v určitém slova smyslu ztrácejí svou výhodu na trhu práce. Jejich tituly jsou pouze jedním ze splněných požadavků uvedených v pracovním inzerátu. Stejně jako s angličtinou a ovládáním počítače se s vysokoškolským vzděláním dnes jaksi automaticky počítá.

Jak se odlišit?

Netvrdíme, že by vysokoškolsky vzdělaní lidé měli mít problém s hledáním práce. V dnešní době je to skoro naopak – firmy se o dobré zaměstnance přetahují. Ale pozor – jen o ty dobré. Jak se tedy od těch ostatních odlišit a ukázat, že právě vy jste ten správný „materiál“ pro headhuntery či ideální kandidát na vyšší pozici, která se ve firmě naskytla?

Jedním ze způsobů je jednoduše nabídnout více, než je očekávaný průměr. Proto v současnosti stále více lidí, kteří chtějí kariérně růst, začíná studovat i při zaměstnání. Řeč přitom není o další vysoké škole, ale o různých kurzech a seminářích, které jsou zaměřené na konkrétní oblast, což znamená, že jsou v praxi mnohem přínosnější než akademické vzdělání. Nabyté znalosti jsou totiž zaměřeny na praxi, což je přesně to, co dnešní zaměstnavatelé hledají.

Co a kde studovat, když chcete uspět?

LIGS University

Jednou z možností, která se studia chtivým profesionálům nabízí, je studium Master of Business Administration, známého pod zkratkou MBA. MBA je vhodnou alternativou pro ty, kteří by se chtěli zlepšit a „dovzdělat“ ve více oblastech, aniž by museli navštěvovat mnoho školení a kurzů – všechno je totiž v jednom „balíku“. Stěžejní jsou hlavně oblasti jako je management, marketing, finance, HR či komunikace, které se v současnosti dostávají čím dál více do popředí.

Studenti programu MBA jsou téměř vždy zaměstnaní lidé s nedostatkem volného času, proto některé školy začaly toto studium nabízet i online formou. Průkopníkem tohoto trendu a jednou z renomovaných škol je LIGS University – americká univerzita, která působí i v České republice a na Slovensku a která nabízí online MBA dokonce i v češtině.

Jak to vypadá v praxi?

Zeptali jsme se za vás: „Celý proces je jednodušší, než se zdá. Pokud máte zájem o studium MBA, stačí vyplnit přihlášku na webu a my se s vámi spojíme. Jakmile budoucí student doloží několik potřebných dokumentů, může začít studovat. Studujete online, takže nečekáte na žádný termín a hned se do toho můžete pustit,“ vysvětluje ředitelka LIGS University, Dagmar Makovská.

Máte dost odhodlání?

Budoucí studenti se musí připravit na to, že studium, ačkoliv probíhá 100% online, vyžaduje obětování části volného času na studium a psaní prací. „Studium online totiž neznamená, že se jedná o jednoduché studium, což si někteří lidé neuvědomují. Na LIGS University však máme štěstí na dobré studenty. Mnozí z nich oceňují kritiku i zpětnou vazbu od tutorů, což je posouvá vpřed,“ dodává Makovská.

Pokud jste připraveni na to, že se občas zřeknete večera na gauči a vyměníte ho za pracovní stůl, může být online studium vhodné právě pro vás. Nejste si jistí, jestli studium online MBA zvládnete? Na webu LIGS University si můžete udělat vědomostní test nanečisto, který vám ukáže, jak jste na tom.