Get rid of your fear of mistakes and failures

Zbavte se strachu z chyb a selhání

The fear of making a mistake is a mistake in itself. It's an unnecessary fear which reduces our productivity, prevents us from realizing our dreams, and may even cause business failures. We can never succeed without experiencing failures. If we want to achieve great success, we must learn to overcome great obstacles, and the fear of failure is a great obstacle for many of us. What can we do about it?

Inc.com recommends:

1. Count on mistakes

The first step to get rid of the fear of failure is to admit that failures simply happen. It will happen to you and there is no need to perceive it too negatively. Each mistake leads to a lesson that will enrich you and bring you closer to future success.

2. Find the causes of your fear

Try to describe what specifically you are afraid of. You may worry about missing a deadline, not receiving a grant, or creating a bad marketing campaign. As soon as you know what you actually fear, start looking for ways to get rid of the problems. You can either do it yourself, or ask for help.

3. Stick to your goals

Once you accept the fact that failures simply happen and find out that you can deal with them, there is no need to abandon your goals. Keep in mind that fear will happen, but from now on it will be the driving force for you not to give up.

4. Face your fear

Get rid of your fear by facing it directly and start making mistakes. This is easier said than done, but it's worth it. Remind yourself that failure is the path to success.

If you want to learn more about overcoming the fear of making mistakes, find 20 minutes to watch the TED talk by "wrongologist" Kathryn Schulz on being wrong. The journalist and author focuses on how mistakes help us in our lives. She gives advice on how we can admit our own fallibility and why it is good for us. The online version of her speech at the TED 2011 conference has already been seen by nearly 3 million people.

"This internal sense of rightness that we all experience so often is not a reliable guide to what is actually going on in the external world," says Katrhyn Schulz. A video with Czech subtitles and interactive transcript is available on this page.

-kk-

    Zbavte se strachu z chyb a selhání

    Strach z toho, že uděláme chybu, je sám o sobě chybou. Je to zbytečný strach, který snižuje naši produktivitu, brání nám v realizaci našich snů a může být i příčinou obchodního neúspěchu. Bez toho, abychom zažili selhání, totiž nemůžeme nikdy uspět. Chceme-li dosáhnout velkého úspěchu, musíme se naučit překonávat velké překážky. A strach z neúspěchu je pro mnohé z nás hodně velká překážka. Jak to tedy zvládnout?

    Server Inc.com doporučuje:

    1. Počítejte s chybami

    Strachu ze selhání se zbavíte pouze tehdy, když si nejprve připustíte, že k selháním prostě dochází. Stane se to i vám a není třeba vnímat to nijak výrazně negativně. Z každé chyby plyne ponaučení, které vás obohatí a přiblíží vás k budoucímu úspěchu.

    2. Najděte příčiny svého strachu

    Snažte se co nejkonkrétněji popsat svůj strach. Můžete se bát, že nestihnete termín, nezískáte dotace, nezvládnete marketingovou kampaň... Jakmile si ujasníte, čeho se vlastně bojíte, začněte hledat možnosti, jak se daných konkrétních problémů zbavit. Buď to zvládnete sami, nebo požádejte o pomoc.

    3. Nevzdávejte se svých cílů

    Jakmile jednou přijmete skutečnost, že selhání zkrátka přicházejí, a zjistíte, že máte možnosti, jak je řešit, není třeba upouštět od vašich cílů. Počítejte s tím, že strach se bude objevovat, měl by už však pro vás být motorem, jak se nevzdávat.

    4. Udělejte to, čeho se bojíte

    Zbavte se svého strachu tím, že do toho půjdete a budete chybovat. Řekne se to snadněji, než udělá, ale stojí to za to. Připomínejte si, že selhání je cesta k úspěchu.

    Pokud vás téma překonávání strachu ze selhání zajímá blíže, pusťte si TED talk „chyboložky“ Kathryn Schulzové o chybování. Tato novinářka a spisovatelka se zaměřuje na to, jak nám chyby v životě pomáhají. Radí, jak si můžeme připustit svou vlastní omylnost a k čemu nám to bude dobré. Její vystoupení na konferenci TED 2011 zhlédly online už téměř 3 miliony lidí.

    Vnitřní pocit správnosti, který tak často všichni zažíváme, není věrohodným obrazem toho, co se ve skutečnosti děje ve světě tam venku,“ říká Katrhyn Schulzová. Video je opatřeno českými titulky, jejichž přepis je k dispozici na této stránce.

    -kk-

    Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com