Is it really you? The power of authenticity

Síla autentičnosti aneb Jste to skutečně vy?

Express yourself and don’t worry about being embarrassed. It is no crime and, what’s more, you may be admired for behaving naturally. Authenticity is a valuable and rare characteristic admired by many. Authenticity can also spur creativity: it inspires people and encourages them to share the most remarkable thing they can offer to others, namely their true self. Yet an article on the business2community.com website states that a majority of professionals are more comfortable being hidden rather than standing out. It is difficult to be truly authentic. But when we do see it, we applaud it.

Conformity begins in childhood

Authentic people and brands have succeeded in overcoming the fear of breaching social conformity. We are taught from a very early age how to behave properly: socially acceptable norms and correct ways of dressing, talking and interacting with others become embedded in our minds so that the difference between right and wrong is defined in a rather strict manner. Gradually, we learn that stepping out of line is not desirable. We cannot express all our thoughts aloud; nor can we always behave as we might like. We are advised to conform to what we think is desirable and right in the eyes of others.

Speak using your own voice

Try to break out of the well-worn conventions, even if it is no easy task. A pure and honest form of expression can inspire other people. Stop constantly wondering what your colleagues will think and whether they are going to like it or not. The urge to conform is strong but it can be overcome. For a start, you can try something new and unconventional: say what you really think at a meeting, read aloud a poem you have written, start a personal blog or make someone a daring proposal. The world is no richer if we are all alike. We need creative people who are not ashamed of their own feelings and ideas. Authentic people inspire those around them.

Read more about authenticity in a leader's role in 5 steps to a more authentic leadership.

-jk-

    Síla autentičnosti aneb Jste to skutečně vy?

    Vyjádřete se a netrapte se tím, že byste se ztrapnili. Není to žádný zločin a možná, že budete dokonce obdivováni pro to, jak autenticky se chováte. Autentičnost je totiž cenná, ale velmi vzácná vlastnost. Dokáže podnítit kreativitu a inspiruje i ostatní lidi k tomu, aby ukázali svému okolí to vůbec nejcennější, co mají – totiž sama sebe. A přesto se většina profesionálů radši pohodlně skrývá místo toho, aby vyčnívali, říká článek na webu business2community.com. Být skutečně autentický není snadné, když však někdo takový je, okamžitě získá naše uznání.

    Konformita začíná už v dětství

    Autentičtí lidé i značky dokázali porazit svůj strach a přestali být konformní. Je to těžké, protože to, jak se správně chovat, se učíme už v raném dětství. Společensky přijatelné normy a patřičné způsoby oblékání, mluvy a vlastně všech interakcí s ostatními jsou v našich myslích zabudovány velmi silně. Proto máme tendenci velmi příkře posuzovat, co je dobré a co je špatné, nepatřičné. Postupně se totiž učíme, že vystupovat z řady obvykle není žádoucí. Nemůžeme vždy nahlas říct vše, co si myslíme a nemůžeme se vždy chovat tak, jak bychom možná chtěli. Musíme se podřizovat tomu, co pokládáme za žádoucí a správné i z pohledu ostatních.

    Vyjádřete své pocity a buďte přímí

    Zkuste se vymanit z těchto zaběhlých konvencí, i když to nebude snadné. Upřímný a naprosto přímý projev může ostatní inspirovat. Nemyslete pořád na to, co si ostatní budou myslet a jestli se jim to, co řeknete, bude líbit. Ano, potřeba být konformní je silná, ale lze ji překonat. Pro začátek začněte třeba s něčím neobvyklým a novým – řekněte na poradě svůj skutečný názor, přečtěte nahlas svou báseň, založte si osobní blog nebo někomu udělejte odvážný návrh. Svět totiž není o nic bohatší, když jsme všichni stejní. Kreativní lidé a ti, kdo se nestydí za své názory a pocity jsou vždy potřeba. Autentičtí lidé dokáží inspirovat všechny ostatní.

    Více a autentičnosti v roli lídra čtěte v článku 5 kroků k autentičtějšímu leadershipu.

    -jk-

    Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele