Proven techniques to increase your memory capacity

Rozšiřte svou paměťovou kapacitu díky osvědčeným technikám

The more responsibility for projects and teams you have the more names, numbers and information you must remember. Unfortunately, the capacity of our memory seems limited. How can you increase it? The Open Forum website has prepared a few tricks that will help you.

1. Start using your visual memory

Visual memory is obviously better than word memory, thus replace the words with pictures. Example: You have to submit a proposal by 1 p.m. tomorrow. Draw a picture of a stack of papers and the clock showing 1 p.m. above it. Easy.

2. Choose an often-used place

What place is important to you? Is it your car, an armchair or the kitchen? Example: If it's your front door, put the note (the picture of the papers) on the front door of the flat to remind you before you leave.

3. Pick out the essentials

Complicated tasks need to be simplified to make them more memorable. Example: The proposal you have to hand in tomorrow must contain two price offers. You also need to discuss the project with two experts. Further, you would like to invite your partners to a business event. Redraw the first image (yes, the one with the stack of papers you have on the front door). Draw a scale comparing two price proposals with two experts drinking wine above it. Sounds like an art lesson at school, but it works.

4. Create rhymes

What song or rhyme can you think up to describe the proposal? I bet, a very rhythmic one. Why not to use the rhyme to improve your memory? Example: Tomorrow I cannot stop, until my project has reached the top. Nice, right?

5. Try mnemonics

You are going meet with your client. There will be five strangers at the meeting whose names you need to remember. Example: Your partners’ names are: Kulhavý, Novotná, Kalivoda, Váhavá and Výravský. They are not difficult but try to recall them before the meeting ... Try using a mnemonic sentence: Kate Never Kissed Vincent on Vacation. Now can you remember?

6. Use name associations

Names are often a challenge, you can try associating first name with known connections. Example: Helen (of Troy) = the Trojan horse, Richard (the Lionheart) = a crown etc. When you invite Richard and partners to the lunch, maybe you will can imagine him with a crown on his head.

Do you have any proven techniques of your own to improve memory? Share them with us.

-bn-

    Rozšiřte svou paměťovou kapacitu díky osvědčeným technikám

    Čím více zodpovědnosti za svěřené projekty a týmy máte, tím více jmen, čísel a informací musíte uchovat ve své mysli. Naneštěstí je kapacita naší paměti limitovaná. Jak docílit jejího rozšíření? Server Open Forum připravil několik triků, které ji podpoří:

    1. Zapojte vizuální paměť

    Vizuální paměť je přeci jen lepší než slovní a proto vyměňte slova za obrázky. Příklad: Máte odevzdat návrh do zítřejší 13. hodiny. Nakreslete si na obrázek stohu papírů a nad ním budík ukazující jednu hodinu odpoledne. Snadné.

    2. Vyberte si často navštěvované místo

    Jaké místo je pro vás důležité? Je to auto, křeslo, kuchyň? Příklad: Umístěte svou poznámku (obrázek stohu papírů) třeba na vstupní dveře do bytu, abyste při odchodu nezapomněli na své povinnosti.

    3. Vypíchněte to podstatné

    Komplikované úkoly je třeba si zjednodušit a učinit je tak lépe zapamatovatelnými. Příklad: Návrh, který máte zítra odevzdat, má obsahovat dvě cenové nabídky, musíte projekt projednat se dalšíma dvěma experty a navíc byste partnery rádi pozvali na firemní akci. Dokreslete tedy první obrázek (ano, ten se stohem papírů, který máte na vstupních dveřích). Přimalujte váhy porovnávající dva cenové návrhy a nad nimi dva experty popíjející víno. Zní to jako lekce výtvarné výchovy na škole, ale funguje to.

    4. Tvořte rýmy

    Jaká písnička nebo říkanka se vám hned teď vybaví? Vsadím se, že velmi rytmická. Proč tedy rým nevyužít ke zlepšení své paměti? Příklad: Zítra si ani nesednu, dokud neodevzdám projekt v jednu. Pěkné že?

    5. Zkuste mnemotechnické pomůcky

    Máte se setkat s vaším klientem. Na jednání bude celkem pět cizích lidí, jejichž jména si stěží pamatujete. Příklad: Vaši partneři se jmenují: Kulhavý, Novotná, Kalivoda, Váhavá a Výravský. Nejsou to těžká jména, ale zkuste se rozpomenout těsně před poradou... Vyzkoušejte tedy mnemotechnickou větu: Klokan Nosí Klokáně Ve Vaku. Už si vzpomínáte?

    6. Používejte jmenné asociace

    Jména jsou častým oříškem, proto si můžete asociovat křestní jména se známými spojeními. Příklad: Helena (z Tróje) = trojský kůň, Richard (Lví srdce) = koruna atd. Až Richarda s partnery pozvete na zmíněný oběd, možná jej ve své mysli rovnou uvidíte s pomyslnou korunou na hlavě.

    Máte nějaké vlastní osvědčené techniky pro zlepšení paměti? Podělte se o ně s námi.

    -bn-

    Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
    Zobrazit přehled článků ze zdroje OPEN Forum