Do not accept liars

Lháře nebrat!

You are about to hire a new team member or to decide whether to cooperate on an interesting project with a new person? Then you should try to eliminate the possibility that your new colleague will blatantly lie to you. Even though some people are very proficient liars, there are certain unconscious cues which can help you to detect a liar.Carol Kinsey Goman, a nonverbal communication expert, described the cues on Forbes.com.

1. Get to know the person's natural behavior

First, observe his/her behavior in a non-stressful situation so that you can compare it with how the person behaves under stress. Start with questions which will not give any reason to lie.

2. Watch manifestations of stress

Pathological liars are difficult to spot because lying is natural for them. Most people are, however, stressed by lying and thus experience a higher blood pressure, heartbeat and rapid breathing. The first reaction, however, is to freeze. Pay attention to situations when a person who was moving stops gesticulating and loses his/her smile.

3. Look in the eyes

Even a mediocre liar can look in your eyes. Therefore, watch the two typical eye manifestations of lying: pupil expansion and change of the rate of blinking (slower when coming up with a lie and significantly faster after the lie is expressed).

4. Search for more indicators at once

There is a typical set of four movements, attitudes and activities that occur at the same time and indicate lying. These are: 1) touching hands, 2) touching face, 3) crossing arms, and 4) leaning away.

5. Pay attention to answers

Liars tend to answer questions in a way that they actually remain without response. Question: Have you left your last job at good terms? Answer: I have left for new opportunities.

6. Pay attention to the voice

Another indicator of lying is a change of the vocal pitch, which is also related to increased stress, namely the constriction of the vocal cords. People then need to drink more or lick their dry lips.

7. Watch attempts to hide emotions

Smile is a typical example of an attempt to hide lying. You can identify a pretended smile by the fact that only the person's mouth is smiling.

-kk-

    Lháře nebrat!

    Chystáte se přijmout nového člena týmu nebo se rozhodujete, zda navázat spolupráci na zajímavém projektu s novým člověkem? Pak byste se měli snažit vyloučit možnost, že vám nový spolupracovník bude bezostyšně lhát do očí. I když někteří lidé jsou velmi zdatní lháři, existují určité nevědomé projevy, podle nichž lze lháře včas odhalit. Na serveru Forbes.com je popsala odbornice na neverbální komunikaci Carol Kinsey Gomanová.

    1. Seznamte se s přirozeným chováním

    Nejprve sledujte chování dotyčného v nestresující situaci, abyste pak mohli porovnat jeho chování pod stresem. Začněte otázkami, které nebudou nijak vzbuzovat potřebu lhát.

    2. Sledujte projevy stresu

    Patologičtí lháři se poznají těžko, protože je pro ně lhaní přirozené. Ve většině lidí však lhaní vyvolává stres a s tím i vyšší krevní tlak, tlukot srdce a rychlejší dech. První reakce však bývá ztuhnutí. Všímejte si tedy situací, kdy dosud pohyblivý člověk přestane gestikulovat a ztuhne mu úsměv.

    3. Sledujte oči

    I průměrně zdatný lhář se vám dokáže dívat do očí. Sledujte proto dva typické oční projevy lhaní: rozšiřování zornic a změnu frekvence mrkání (pomalejší při vymýšlení lži a výrazně rychlejší po jejím vyřčení).

    4. Hledejte více ukazatelů najednou

    Pro lhaní je typický soubor čtyř pohybů, postojů a činností, které se objevují zároveň. Jedná se o 1) dotýkání rukou, 2) dotýkání obličeje, 3) křížení paží a 4) odklánění směrem pryč.

    5. Všímejte si odpovědí na otázky

    Lháři mají tendenci odpovídat na otázky tak, že vlastně neodpovědí. Otázka: Odešel jste z posledního zaměstnání v dobrém? Odpověď: Odešel jsem za novými příležitostmi.

    6. Všímejte si hlasu

    Dalším ukazatelem lhaní je změna výšky hlasu, která také souvisí se zvýšeným stresem, konkrétně se stažením hlasivek. Lidé pak potřebují více pít nebo si olizují suché rty.

    7. Sledujte snahu skrýt emoce

    Typickým příkladem snahy, jak skrýt lhaní, je úsměv. Hraný úsměv poznáte podle toho, že se smějí pouze ústa.

    -kk-

    Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com