10 steps to ask for a higher position and salary

10 kroků k žádosti o vyšší pozici a plat

For some time already, you have been feeling that the moment in your career when you should ask for a raise or promotion come. You, however, probably also feel that just asking is not enough. The PR Daily website therefore prepared a list of ten steps how prepare to ask for a raise or promotion so that does not end as just an unfulfilled dream.

Try to get an objective view of your strengths and weaknesses

Continually ask for feedback and take advantage of constructive criticism to improve yourself. You should clearly understand how you stand in the company and where you can improve.

Promote yourself

Do not rely on the fact that your superiors and clients will perceive your successes. Rather inform them regularly. Just write a short e-mail.

Create a folder of your successes

Document the results of your work in a quantifiable form. Archive complimentary e-mails and letters, too.

Come with new ideas

Do not limit your activities only to what you must do. Try to think strategically about how to raise your work to a next level. Spot trends and inform about them.

Find allies

Arrange a formal meeting with your direct supervisor and other people who can affect the amount of your salary and your position in the company. The purpose of the meeting should be a discussion about your performance and the opportunities for further career development.

Find the job description for the higher position you would like to gain

You should be able to demonstrate that you have already met the requirements of the particular higher position in your company with a higher salary. Focus on all the points that you find in the job description for that position.

Write a formal request and take it with you to the meeting

Write down what your achievements have brought to the company and plan your growth in the company. Do not forget to thank your colleagues and mentors who have helped you to deserve the promotion. Ask such a colleague or mentor of yours to read your request.

Clearly specify the required money and benefits

Find real salary ranges for your position in your industry. The Internet or professional associations or recruitment agencies will help you. Once you know your value in the market, focus also on the benefits that you require.

Present yourself confidently and positively

When meeting with the superiors, express your thanks for the opportunities you have been able to use so far. Show your sincere interest in further cooperation.

If your request fails, look for the real reason

Although companies often say they cannot give you more money because of economic reasons, they are usually able to reward people with the best performance very well. So if you are not really as good as you think or your employer really cannot reward you as you deserve, look for a job elsewhere.

-kk-

    10 kroků k žádosti o vyšší pozici a plat

    Již nějakou dobu cítíte, že jste ve své kariéře dospěli do bodu, kdy byste měli požádat o zvýšení platu či povýšení. Pravděpodobně však také cítíte, že jenom požádat nestačí. Server PR Daily proto připravil seznam deseti kroků, jak se na žádost o zvýšení platu či kariérní postup připravit, aby nezůstala pouze nesplněným snem.

    Snažte se získat objektivní pohled na své silné a slabé stránky

    Průběžně žádejte o zpětnou vazbu a využívejte konstruktivní kritiku k tomu, abyste se zlepšili. Měli byste mí jasný pojem o tom, jak si ve firmě stojíte a kde se můžete zlepšovat.

    Propagujte sami sebe

    Nespoléhejte na to, že si vaši nadřízení a klienti všimnou vašich úspěchů. Pravidelně je informujte. Stačí napsat krátký e-mail.

    Vytvořte si složku svých úspěchů

    Dokumentujte výsledky své práce ve vyčíslitelné podobě. Archivujte také pochvalné e-maily a dopisy.

    Přicházejte s novými nápady

    Neomezujte své aktivity jen na to, co musíte udělat. Snažte se uvažovat strategicky o tom, jak vaši práci pozvednout na vyšší úroveň. Sledujte trendy a informujte o nich.

    Najděte si spojence

    Sjednejte si formální schůzku se svým přímým nadřízeným a dalšími lidmi, kteří mohou ovlivnit výši vašeho platu a vaše postavení ve firmě. Účelem setkání by měla být diskuse o vaší výkonnosti a možnostech dalšího rozvoje kariéry.

    Najděte si popis práce pro vyšší pozici, kterou byste chtěli vykonávat

    Měli byste být schopni doložit, že již plníte předpoklady pro pozici, která je ve vaší firmě výše a pobírá vyšší plat. Zaměřte se na všechny body, které najdete v popisu práce pro příslušnou pozici.

    Napište oficiální žádost a vezměte ji s sebou na jednání

    Sepište, co vaše dosavadní úspěchy firmě přinesly, a nastiňte plán svého růstu ve firmě. Nezapomeňte poděkovat svým kolegům a mentorům, kteří vám pomáhali, abyste si zasloužili kariérní postup. Požádejte někoho ze svých kolegů či mentorů, aby si vaši žádost přečetl.

    Jasně specifikujte požadované peníze a benefity

    Zjistěte si reálné rozsahy výše platu pro vaši pozici ve vašem odvětví. Pomůže vám internet, případně profesní asociace nebo personální agentury. Až si ujasníte svou hodnotu na trhu, zaměřte se také na benefity, které můžete požadovat.

    Vystupujte sebevědomě a pozitivně

    Při setkání s nadřízenými vyjádřete své díky za příležitosti, které jste doposud mohli využít. Ukažte svůj upřímný zájem o spolupráci i do budoucna.

    Pokud neuspějete, hledejte skutečný důvod

    I když firmy často říkají, že vám nepřidají z ekonomických důvodů, své skutečně nejvýkonnější lidi většinou umějí odměnit velmi dobře. Pokud tedy ve skutečnosti nejste tak dobří, jak si myslíte, nebo vás zaměstnavatel opravdu neumí ocenit, poohlédněte se jinde.

    -kk-

    Zdroj: Ragan's PR Daily - denní zprávy, doporučení a názory z oboru PR, marketingu, sociálních sítí a médií
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Ragan's PR Daily