Habits that harm you: Why they appear and how to get rid of them

Zvyky, které vám škodí: Proč vznikají a jak se jich zbavit

To paraphrase an insight of evolution theory, the species that will survive are those which are most responsive to changes. People and companies know they have to change but very often their efforts are doomed to fail because they simply don’t know how to go about it.

According to a study carried out by the Center for Creative Leadership, an entire 50-70% of organisational changes are unsuccessful. The leadingeffectively.com website claims initiatives fail and change is not implemented as planned. Meanwhile, on the personal level, a majority of people may make the same New Year’s resolution 10 years in row and still fail to fulfil it. This general inability to make changes carries enormous costs.

Habits are powerful

Research in the fields of neuroscience and leadership suggests that a significant portion of our daily activities is based on our habits. By creating habits, the brain conserves increasingly more energy that can be used in unfamiliar situations. By developing as many habits as it can, the brain can more easily manage the complexities of our daily routine. When, however, you are faced with a difficult and demanding project, bad habits such as overeating may become more ingrained and the consequences more severe. Your brain needs more energy and thus at such times relies even more on the habits.

How to fix bad habits

The process starts with an examination of your deepest beliefs. Recognise what you really think and what leads to the bad habits, which cannot do you any good. Might it just be the case that you are still young and think a slightly unhealthy diet cannot do you any harm? With other negative habits, the situation is similar to overeating. The next step is setting a goal.

Define a concrete goal and get support from others

Imagine the reward you will get by sticking to your goal. This is your motivation. In the case of overeating, it will most probably be the slim figure you will have. Where possible, try to get support from your friends and family: if you start giving up, they can help you. As time passes, your new, healthier habits become automatic and you will succeed in making the change.

-jk-

    Zvyky, které vám škodí: Proč vznikají a jak se jich zbavit

    V parafrázi na poznatek evoluční teorie je možné říct, že přežívají ty druhy, které se nejlépe umí přizpůsobit změnám. A lidé i celé organizace dobře vědí, že se musí změnit, nicméně to samo o sobě nestačí a jejich pokusy o změnu často ztroskotají. Proč? Zkrátka nevědí, jak na to.

    Podle studie provedené organizací Center for Creative Leadership skončí celých 50-70 % změn, o které se organizace snaží, neúspěchem. Iniciativy zklamou a změna není provedena tak, jak byla naplánována, píše web leadingeffectively.com. Na osobní úrovni zase platí to, že lidé si mohou jedno a to samé předsevzetí stanovit na Nový rok klidně 10 let po sobě – a stejně je nikdy nesplní. Tato obecná neschopnost provést změnu způsobuje nemalé náklady.

    Zvyky jsou silné

    Výzkum na poli neurovědy a leadershipu naznačuje, že převážná část našich každodenních aktivit vychází z toho, na co jsme zvyklí. Díky tomu, že vytváří zvyky, dokáže náš mozek uchovat stále více a více energie, kterou může použít na řešení nečekaných situací. Zvyky mu také usnadňují vypořádat se s tím, jak je náš běžný den komplexní. Když ale pak čelíte po nějakou dobu náročnému problému, např. máte v práci náročný projekt, mohou se nesprávné zvyky posílit a jejich negativní následky se znásobí. Váš mozek potřebuje více energie, a proto se na zvyky spolehne o to více.

    Jak napravit nepříznivý zvyk

    Proces začíná tím, že prozkoumáte své nejniternější pocity a myšlenky. Poznejte to, co si skutečně v jádru myslíte, a co vás vede ke zvykům, které vám nepřinášejí nic dobrého. Možná si říkáte, že jste stále mladí, a proto vám trocha nezdravého jídla nemůže uškodit. S ostatními negativními návky je to podobné jako právě s přejídáním. Dalším krokem je potom stanovení cíle.

    Definujte si konkrétní cíl a zapojte své blízké

    Představte si, co získáte tím, že svého cíle dosáhnete. To je vaše motivace. V případě přejídání to nejspíš bude štíhlá postava. Pokud je to možné, pokuste se zajistit si podporu svých přátel a rodiny. Když to začnete vzdávat, podrží vás. Jak poběží čas, váš nový, zdravější zvyk se stane automatickým chováním a změna tak bude úspěšná.

    -jk-

    Zdroj: CCL Blog - oficiální blog instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
    Zobrazit přehled článků ze zdroje CCL Blog