What are the risky management styles?

Které styly řízení jsou rizikové?

Who do you think is a great leader? Some celebrity? Your colleague or you yourself? Whoever he is, he has honed his management style over time and it is quite specific to him. Leadership styles are a critical factor affecting the entire company and its future. Moreover, some can destroy it. The Open Forum website has focused on the leadership styles that can bring your company more harm than good.

You can surely list many leadership styles from democratic, through visionary, coaching, participative, pacesetting to directive. At least, these are the classifications made by the American psychologist Daniel J. Goleman. The good news is that none of them is the best or the worst. Each has its own advantages, and each environment fits a certain type of leadership style. However, two of them bring more problems than benefits, and so it is necessary to use them carefully.

The style: "I am setting the bar."

This is the type of leader who forces the team to meet his high expectations, who is as strict to them as to himself, and someone who can quickly cross the line from praise to criticism. If he does not get the results he expected, he puts his own effort to redress. Many admire such a leader for his high level of organization and thoroughness, but this management style can hide plenty of negatives, especially in the long term. Employees feel overwhelmed by his demands for perfection, and their morale stagnates. Company objectives may seem clear to the leader, but his subordinates may not be of the same opinion.

The style: "Do what I say."

The directive or coercive style is also one of the least popular forms of leadership. Many ideas under this type of management can be damned before they are even uttered. Such a leader feels that he knows everything best, and employees loose the sense of responsibility for their performance under his leadership. In some cases, they are demotivated and angry, and their productivity decreases.

The way to self-discovery

Self-awareness is a key step to remedy the situation. Find out what characteristics define your leadership style. Do you think about people first (participatory style)? Do you encourage others to follow you (visionary style)? Are you interested in others’ opinions (democratic style)? Do you allow your people to test out their ideas in practice (coaching style)? Do you strictly require others to do what you tell them (directive style), or are you setting the bar (pacesetting style)?

If you find yourself doing the last two, do not panic. As already mentioned, even these two approaches have something in themselves. For example, in a crisis when those who are capable have to take the reins, you can cope by using a directive manner. However, control your approach in the everyday hustle and bustle of work. Express a personal interest in your employees. Do you remember their birthdays? Do you know if they have children or have any worries? These are all simple things that can ease your otherwise strict and demanding management style.

Pressure, feelings of inferiority, authority or even threats causes fear. Make it clear to employees that they do not have to worry about confiding in you, expressing their ideas and so replace an atmosphere of blame with one of instruction. If something fails, do not look for someone to blame, but take it as an example for the future. Finally, always keep your door open and be available for those who need you.

-bn-

    Které styly řízení jsou rizikové?

    Koho si vybavíte pod titulem skvělý lídr? Nějaká známá osobnost? Váš kolega nebo vy sám? Ať už je to kdokoliv, jistě je to osoba, která si svůj styl řízení postupem času vypilovala a je pro ni zcela specifický. Ve společnosti je způsob vedení kritickým faktorem ovlivňující celý její chod i budoucnost. Některé ji navíc mohou zničit. Server Open Forum se zaměřil na ty styly vedení, které vaší společnosti přinesou více zlého než dobra.

    Jistě si můžeme vyjmenovat mnoho stylů vedení od demokratického, přes vizionářský, lektorský, participační, styl tempa až po direktivní. Alespoň tak je nadefinoval americký psycholog Daniel J. Goleman. Dobrá zpráva je, že žádný není vyloženě nejlepší nebo nejhorší. Každý přináší své výhody a do každého prostředí se hodí určitý typ manažerského řízení. Existují však dva, které mohou přinést více problémů než užitku a je tedy nutné je využívat s opatrností.

    Styl: „Nastavuji laťku.“

    Lídr, který nutí tým plnit vysoce nastavené očekávání, je na ostatní stejně přísný jako sám na sebe a na rozdíl od pochvaly pro kritiku nechodí daleko. Pokud neobdrží takové výsledky, jaké očekává, sám si vyhrne rukávy a ujme se nápravy. Mnozí jistě takového vůdce obdivují pro jeho vysokou organizovanost a pečlivost, avšak tento manažerský styl může skrývat mnohá negativa zejména pak v dlouhodobém měřítku. Zaměstnanci se cítí zavaleni nároky na dokonalost a jejich morálka postupně upadá. Lídrovi možná mohou být firemní cíle zcela jasné, avšak jeho podřízení nemusí být stejného názoru.

    Styl: „Udělej, co ti říkám.“

    Direktivní nebo také donucovací styl je jedním z nejméně oblíbených forem leadershipu. Mnoho nápadů pod tímto vedením zatraceno, ještě než je vůbec vyřčeno. Takový vůdce má pocit, že sám ví vše nejlépe, a zaměstnanci pod jeho vedení ztrácejí pocit osobní odpovědnosti za svůj výkon. Jsou demotivováni, v některých případech i naštvání a jejich produktivita klesá.

    Cesta k sebepoznání

    Sebepoznání je hlavním krokem k nápravě. Poznejte, jaké charakteristické znaky vykazuje váš styl vedení. Kladete na první místo lidi (participační styl)? Podněcujete ostatní k následování (vizionářský styl)? Zajímá vás zejména názor ostatních (demokratický styl)? Necháváte své lidi otestovat praxí (lektorský styl)? Anebo striktně vyžadujete, aby ostatní dělali, co jim řeknete (direktivní styl), popřípadě jim nastavujete laťku (styl tempa)?

    Jestliže zjistíte, že se blížíte k posledním dvěma uvedeným, neděste se. Jak už bylo zmíněno, tak i tyto dva přístupy mají něco do sebe. Například v krizové situaci, kdy ti schopní musí převzít otěže, si s direktivním způsobem hravě poradíte. V běžném pracovním shonu však svůj přístup kroťte. Projevte osobní zájem o vaše zaměstnance. Pamatujete si jejich narozeniny? Víte, jestli mají děti nebo je netrápí nějaký problém? Vše jsou jednoduché věci, které zmírní váš jinak striktní nebo náročnější styl řízení.

    Tlak, pocit podřízenosti, autority anebo dokonce hrozby plodí strach. Dejte zaměstnancům taktéž najevo, že se nemusí obávat se vám svěřit, přednést své nápady a vyměňte pocit viny za poučení. Jestliže se něco nezdaří, nehledejte viníka, ale udělejte ze situace příklad do budoucna. A nakonec, mějte dveře vždy otevřené a buďte dostupný pro každého, kdo zrovna potřebuje.

    -bn-

    Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
    Zobrazit přehled článků ze zdroje OPEN Forum