5 steps to making the right decision

5 kroků ke správnému rozhodnutí

Every manager must be able to make decisions no matter how demanding is the situation he faces. Often he has to decide quickly and based on incomplete information. How can you decide correctly? Above all, remember that your decision is your choice that can have a significant impact on both your work and private life. It's up to you whether you follow the right direction. Inc.com advises asking the following questions before making important decisions.

1. Will you be proud of the decision when you look back on it?

This question is often forgotten, even though it is absolutely crucial. It forces us to think not only about the content of a decision, but also about the whole decision-making process and its implications. Managers are not expected to always make the correct decisions. However, they should always decide based on the right intentions.

2. Do you decide according to your values?

Each person has a particular moral compass which directs his actions. Your personal values should be clear for everybody to see in all of your decisions and actions. Whatever your values are, let them be your guide in every situation.

3. Are you aware of the consequences if you make the wrong decision?

Every decision has its pros and cons. If there are no opinions for and against, it is not a decision but a statement of fact. You should always be aware of the risks and take responsibility for them.

4. Do you share the real reasons for your decision?

If the people around you do not understand the logic and sense of your decisions, you will lose their trust. You will start spreading fear among your team and show that you lack confidence in your own abilities.

5. Do you believe your intuition?

If you do not know what to do, flip a coin. Try it and you will see something interesting. Focus on that brief moment when the coin is flipping in the air before it comes down. What would you wish most to happen? Intuition can show you the way if you let it.

-kk-

    5 kroků ke správnému rozhodnutí

    Manažer se musí umět rozhodovat, ať už má před sebou sebenáročnější situaci. Často musí rozhodovat rychle a na základě ne zcela úplných informací. Jak se tedy rozhodovat správně? Především si uvědomte, že rozhodnutí je vaše volba, která může mít významný dopad na váš pracovní i soukromý život. Záleží jen na vás, zda se vydáte tím správným směrem. Server Inc.com radí položit si před důležitými rozhodnutími následující otázky.

    1. Budete na své rozhodnutí hrdí, až se po určité době ohlédnete zpět?

    Na tuto otázku se často zapomíná, i když je naprosto klíčová. Vede nás totiž k přemýšlení nejen o obsahu konkrétního rozhodnutí, ale i o procesu rozhodování a jeho dopadech. Od manažerů se neočekává, že vždy rozhodnou správně, vždy by však měli rozhodovat se správným úmyslem.

    2. Rozhodujete na základě svých hodnot?

    Každý má svůj určitý morální kompas, kterým se řídí. Vaše osobní hodnoty by měly být vidět v každém vašem rozhodnutí a v konkrétních činech. Ať už jsou vaše hodnoty jakékoli, držte se jich za každé situace.

    3. Jste si vědomi důsledků, které nastanou, pokud vaše rozhodnutí bude špatné?

    Každé rozhodnutí má svá pro a proti. Pokud neexistují názory pro a proti, nejde o rozhodování, ale konstatování skutečnosti. Vždy byste si proto měli být vědomi rizik a převzít za ně zodpovědnost.

    4. Sdílíte skutečné důvody svého rozhodnutí?

    Pokud lidé kolem vás nebudou rozumět logice a smyslu vašeho rozhodování, přijdete o jejich důvěru. Začnete šířit strach a poukazovat na nedostatek důvěry ve své vlastní schopnosti.

    5. Věříte své intuici?

    Říká se, že pokud nevíme, co udělat, máme si hodit mincí. Zkuste to a uvidíte zajímavou věc. Zaměřte se na ten krátký okamžik, kdy mince poletí vzduchem, než dopadne. Co byste si v tuto chvíli nejvíce přáli, aby padlo? Intuice vám může ukázat cestu.

    -kk-

    Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com