A lesson of entrepreneurial thinking for employees

Lekce podnikatelského myšlení pro zaměstnance

To benefit from entrepreneurial thinking, you do not have to leave your job and become an entrepreneur. The ability to think like entrepreneurs can be a great advantage for employees also. So whether you are a manager who wants to encourage the entrepreneurial thinking of his subordinates, or if you want to develop your own entrepreneurial thinking, the following tips are designed just for you.

1. Find enthusiasm in your work

Successful entrepreneurs feel real passion for the field they work in. If you are spending your days thinking about how you would rather be doing something else, something is wrong. Try to think about where you can use your skills better. You do not have to change your employer or the whole industry. You may find your passion, for example, in a different department or another team.

2. Do not tolerate poor performance

Entrepreneurs cannot tolerate inefficient work. If you find inefficient practices, try to find ways to change them. As an employee, you may not have enough authority to implement major changes. However, you can always come up with recommendations for improvement.

3. Dare to take risks

The willingness to take risks distinguishes successful entrepreneurs from the unsuccessful ones. As an employee, you can develop your ability to take risks by, for example, coming up with new ideas or volunteering for new projects. It is important to leave your "comfort zone" and keep on trying new things. You will be rewarded by new experiences and maybe even by career advancement.

4. Hold regular brainstorming sessions

Brainstorming is a perfect opportunity to find new ideas. Try to set aside some time for brainstorming every week and focus on something you have on your mind at the moment.

5. Do not forget your dreams

Entrepreneurs must be able to dream. Do not give up on your dreams just because they seem unrealistic at first glance. Try to make your dreams come true and have fun during the process.

-kk-

    Lekce podnikatelského myšlení pro zaměstnance

    Abyste mohli využít své podnikatelské myšlení, nemusíte hned opouštět zaměstnání a snažit se uspět jako podnikatel. Schopnost uvažovat jako podnikatel může být velkou výhodou i v zaměstnání. Ať už jste tedy manažerem, který chce povzbudit podnikatelské uvažování svých podřízených, nebo chcete v tomto směru rozvíjet sami sebe, následující tipy jsou určeny právě pro vás.

    1. Najděte nadšení pro svou práci

    Úspěšní podnikatelé cítí skutečné nadšení pro svůj obor. Pokud celý den myslíte jen na to, jak byste raději dělali něco jiného, něco je špatně. Zkuste zapřemýšlet, kde byste se mohli uplatnit lépe. Nemusí to být jiná firma nebo dokonce zcela jiný obor. Může to být například jiné oddělení nebo jiný tým.

    2. Nespokojte se s nízkou výkonností

    Podnikatelé nemají pochopení pro neefektivní práci. Narazí-li na neefektivní postupy, snaží se je rychle změnit. Jako zaměstnanec nemusíte mít prostor k provádění zásadních změn, vždy však můžete přicházet s návrhy na zlepšení.

    3. Nebojte se riskovat

    Právě ochota riskovat odlišuje úspěšné podnikatele od neúspěšných. V zaměstnání můžete svou schopnost riskovat rozvíjet například tím, že budete přicházet s novými nápady nebo se nabídnete jako dobrovolník při práci na nových projektech. Důležité je, abyste nezůstávali ve své „zóně pohodlí“ a zkoušeli nové věci. Odměnou vám budou nové zkušenosti a možná i postup v kariéře.

    4. Pořádejte pravidelné brainstormingy

    Je to ideální příležitost, jak přicházet na nové nápady. Zkuste si každý týden vyčlenit určitý čas pro brainstorming a zaměřit se na něco, nad čím právě přemýšlíte.

    5. Nezapomínejte na své sny

    Podnikatel musí umět snít. Nezakazujte si své sny jen proto, že na první pohled vypadají nereálně. Zkuste si je splnit a bavte se u toho.

    -kk-

    Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com